13/4/16

Ματωμένος γάμος – La novia

Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Πάουλα Ορτίθ
Παίζουν: Ίνμα Κουέστα, Άλεξ Γκαρθία, Ασιέρ Ετσεαντία, Λετίθια Ντολέρα
Προβάλλεται από 14/4/16
Υπόθεση: Ο Λεονάρντο, Η Νύφη και Ο Γαμπρός είναι αχώριστη παρέα από μικρά παιδιά, αλλά ανάμεσα στον Λεονάρντο και Τη Νύφη υπάρχει ένας αόρατος, άγριος, άρρηκτος δεσμός. Τα χρόνια περνούν, κι εκείνη ετοιμάζεται για το γάμο της με Τον Γαμπρό. Την ημέρα πριν την τελετή, στην πόρτα της εμφανίζεται μια γριά Ζητιάνα, που της προσφέρει μια συμβουλή: «Μην τον παντρευτείς, αν δεν τον αγαπάς» και ένα δώρο: δυο γυάλινα στιλέτα (Διανομή: Tanweer).
Κριτική:
Ματωμένος Γάμος, είναι ο τίτλος θεατρικού έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, το οποίο εμπνεύστηκε από ένα άρθρο εφημερίδας που ανέφερε ένα έγκλημα στην ανδαλουσιανή πόλη Níjar. Είναι δε, ένα από τα τρία τραγικά θεατρικά έργα του συγγραφέα. Τα άλλα δυο είναι η «Γέρμα» και «Το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα», όλα με θέμα την υποταγή των γυναικών που αποζητούν ελευθερία και κοινωνική ή ερωτική ισότητα, στην παραδοσιακή και αυστηρή κοινωνία της ισπανικής υπαίθρου.
Πάνω σ’ αυτό το θεατρικό έργο έχει δομηθεί το σενάριο, που αντιμετωπίζει όμως το θέμα περισσότερο σαν love story, παρά σαν κοινωνικό πρόβλημα. Ίσως η Πάουλα Ορτίθ προσπαθεί να αγγίξει ένα ευρύτερο κοινό, πέραν αυτού των φίλων του Λόρκα.
Αργός σκηνοθετικός ρυθμός, ερμηνείες που αναδεικνύουν την τραγικότητα της κατάστασης ενός αδιέξοδου έρωτα, φωτογραφία που θυμίζει πίνακες της εποχής και ολίγον σασπένς χαρακτηρίζουν την ταινία, η οποία θα ικανοποιήσει τους φίλους του Λόρκα (που θα απολαύσουν και υπότιτλους της Αγαθής Δημητρούκα βασισμένους στη μετάφραση του Νίκου Γκάτσου), αλλά ίσως κουράσει τους υπόλοιπους, που περιμένουν να δουν χαρακτήρες, κάπως σαν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα του αγγλοσαξονικού πολιτισμού.