11/2/16

Τράμπο - Trumbo

Σκηνοθεσία: Τζέι Ρόουτς
Παίζουν: Μπράιαν Κράνστον, Έλεν Μίρεν, Νταιάν Λέιν, Τζον Γκούντμαν, Ελ Φάνινγκ, Άλαν Τάντικ
Υπόθεση: Το 1940, o Ντάλτον Τράμπο είναι ένας από τους πιο καλοπληρωμένους σεναριογράφους του κόσμου. Θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του Χόλιγουντ και είναι ένας ακτιβιστής που υποστηρίζει τα εργατικά συνδικάτα, την ισοτιμία στους μισθούς και τα πολιτικά δικαιώματα. Όταν καλείται στο δικαστήριο μαζί με άλλους συναδέλφους του για να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών, ο Τράμπο αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις και καταλήγει σε μια ομοσπονδιακή φυλακή, ενώ εξασφαλίζει την αιώνια έχθρα της ισχυρής αντικομμουνίστριας κοσμικογράφου Χέντα Χόπερ. Για τα επόμενα 13 χρόνια, όλα τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ αρνούνται να προσλάβουν τον Τράμπο από φόβο μήπως συνδεθούν με τις ριζοσπαστικές πολιτικές του αντιλήψεις. Ο Τράμπο αναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι του, ενώ οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι γείτονες τον αποφεύγουν. Ο Τράμπο όμως δεν πτοείται και συνεχίζει ακάθεκτος να γράφει σενάρια, είτε χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο είτε με την υπογραφή άλλων σεναριογράφων. Καταφέρνει να κερδίσει 2 Όσκαρ, για το The Brave One και το «Διακοπές στη Ρώμη»,που του απονεμήθηκε μετά θάνατον, αφού το είχε υπογράψει ο Ίαν Μακλίν Χάντερ (Διανομή: Feelgood Entertainment)
Κριτική: Εξαιρετική βιογραφία για έναν άνθρωπο που τόλμησε στα σκοτεινά χρόνια της αμερικανικής βιομηχανίας του σινεμά (μακαρθισμό), να ορθώσει ανάστημα απέναντι στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών.
Ο Μπράιαν Κράνστον, ερμηνεύει έξοχα το σεναριογράφο Ντάλτον Τράμπο που θυσίασε την επαγγελματική του καριέρα και την οικογενειακή του ζωή, για να υπηρετήσει τις αρχές του και έδωσε την ευκαιρία στον Τζέι Ρόουτς, σκηνοθέτη της ταινίας, να αποτυπώσει τις πολιτικές εξελίξεις εκείνης της επεισοδιακής εποχής της αμερικανικής ιστορίας μέσα από την προσωπική αυτή ιστορία.
Από την άλλη, είναι εξίσου υπέροχη και η Έλεν Μίρεν στο ρόλο της «ρουφιάνας» κοσμικογράφου της εποχής, η οποία ήταν βασικός εχθρός των υποτιθέμενων «κομμουνιστών εχθρών του συστήματος».
Με σκηνοθετικό ρυθμό που καθηλώνει, αυθεντική αναπαράσταση ντεκόρ και κοστουμιών και δυο εξασφαλισμένες υπέροχες ερμηνείες, η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον παρά το ειδικό ενδιαφέρον της. Όσοι όμως συγκινούνται να βλέπουν φιλμ από τα παρασκήνια του Χόλιγουντ, εδώ θα βρουν την ταινία τους, στην οποία θα αναγνωρίσουν πολλούς αστέρες του παλαιού Χόλιγουντ στα πρόσωπα σύγχρονων ηθοποιών, που εμφανίζονται έστω και περιστασιακά. Πολύ καλή ταινία.
Προβάλλεται: 11/2/16