19/11/15

The republic

Υπόθεση: Κάπου ανάμεσα σε πολιτικούς που επιθυμούν να «αξιοποιήσουν» τον ορυκτό πλούτο της χώρας έναντι αμοιβής, θύματα σωματεμπορίας που καταλήγουν στα πορνεία της χώρας και μπάτσους που εκμεταλλεύονται μετανάστες, ξεκινά μια ιστορία εκδίκησης που θα τα ανατρέψει όλα. Ο Αχιλλέας μισθώνεται από τον διαπλεκόμενο μεγαλοδημοσιογράφο Μάριο Σφήκα να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις. Όταν, όμως, ο φακός του καταγράφει ένα σκηνικό που ξεπερνά την ηθική του, παραιτείται. Και όσα ακολουθούν μυρίζουν βενζίνη, φόβο και αίμα. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, αστυνομικοί, επιχειρηματίες ανταγωνίζονται σε ένα παιχνίδι εξουσίας και τα θύματα είναι πολλά, αλλά σχεδόν ποτέ ανυπεράσπιστα. Όταν όλα γύρω καταρρέουν, η οργή είναι το μόνο κίνητρο που μπορεί να κρατήσει κάποιον ζωντανό.
Κριτική: Για πρώτη ταινία του Δημήτρη Τζέτζα δεν μου κάθισε και άσχημα. Διαθέτει το σωστό concept  ταινίας που αναφέρεται σε μια διεφθαρμένη –από τη βάση- κοινωνίας. Διεφθαρμένοι πολιτικοί που ξεπουλάνε τη χώρα για να πάρουν μίζες, αστυνομικοί που εκμεταλλεύονται μετανάστες και επιχειρηματίες που διαπλέκονται με κάθε είδους παρανομία, είναι στοιχεία που τραβάνε το ενδιαφέρον του θεατή. Πλην όμως, έχουν μπει όλα μαζί στο μίξερ (διαφθορά, εκμετάλλευση, απληστία, ψέματα, αδικία και οργή) και κάπου χάνεται η ουσία.
Η ταινία, που είναι αρκετά σκληρή και με μπόλικο αίμα, διαθέτει σωστό σκηνοθετικό ρυθμό (ο σκηνοθέτης έχει αναλάβει και το μοντάζ) και εξαιρετική φωτογραφία του Jordan Danelz, η οποία μαζί με τη μουσική του Μηνά Λιάκου δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα μιας παρακμιακής κοινωνίας, ενώ και οι ερμηνείες όλων είναι αξιοπρεπείς και αξιοπρόσεκτες. 
Όπως προανέφερα, εκεί που πάσχει η ταινία είναι το σενάριο του Γιάννη Γεωργίου, που προσπαθεί να θίξει πολλά θέματα μαζί και δεν φαίνεται με σαφήνεια πως είναι μια «ιστορία εκδίκησης», όπως αναφέρεται.
Η γενική εικόνα, πάντως, είναι αρκετά ελκυστική και κάνει ενδιαφέρουσα την ταινία, που κινείται σε χώρο και σε χρόνο όχι ξένο από τη σημερινή πραγματικότητα.

Σκηνοθεσία: Δημήτρη Τζέτζα
Παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Στάνκογλου, Τάκης Σπυριδάκης, Ερρίκο Λίτση, Αλεξάνδρα Χασάνη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ζωή Λάσκαρη
Προβάλλεται από 19/11/15