5/3/15

Στα χρόνια της βίας - A most violent year

Υπόθεση: Η ταινία ακολουθεί τρεις ημέρες στη ζωή του Άμπελ Μοράλες ενός Λατινομαερικάνου μετανάστη, που μαζί με τη σύζυγο του Άννα (γέννημα- θρέμα του Μπρούκλυν) χτίζουν μια μικρή επιχείρηση πετρελαίου θέρμανσης, που παρέλαβαν από το μαφιόζο πατέρα της Άννα. Αφιερωμένοι να διοικήσουν την επιχείρηση με νόμιμους τρόπους, ανακαλύπτουν ότι ο δρόμος για την επιτυχία είναι διεφθαρμένος.
Κριτική: Σε σκηνοθετικό κλίμα που θυμίζει Μάρτιν Σκορτσέζε και με μια καταπληκτική ερμηνεία του Όσκαρ Άιζακ, η ταινία διαπραγματεύεται την αποφασιστικότητα, την υπομονή και την επιμονή του ανθρώπου, που θέλει να πετύχει τους σκοπούς του, αποφεύγοντας τους δρόμους της αδιαλλαξίας και της παρανομίας.
Ο ήρωας που υποδύεται ο εξαιρετικός Όσκαρ Άιζακ είναι ένας έμπορος πετρελαίου θέρμανσης, ο οποίος θέλει να επενδύσει σε κάτι μεγάλο στην περιοχή του. Η αγορά όμως λειτουργεί με μαφιόζικο τρόπο και τα διλλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλά. Με τη βοήθεια της γυναίκας του (έξοχη η Τζέσικα Τσάστεϊν) και του δικηγόρου του, αλλά και με την καλογυαλισμένη  εμφάνισή του, καταφέρνει να τα βγάζει πέρα.
Ο τύπος που υποδύεται ο Όσκαρ Άιζακ, διαθέτει τεράστια αυτοπεποίθηση, παρά το γεγονός ότι πίσω από το σταθερό του βλέμμα διακρίνεται ένα, σε λανθάνουσα κατάσταση, πιθανόν ένοχο παρελθόν. Με αυτό το στυλ και την προσεγμένη του εμφάνιση (πάντα φρεσκοξυρισμένος, με κοστούμι, γραβάτα και καμιλό παλτό), καταφέρνει να παίρνει δάνεια ακόμα και από ανθρώπους που δεν είχε καλές σχέσεις μαζί τους στο παρελθόν. Και ο νοών νοείτω…
Δεμένος σκηνοθετικός ρυθμός με εξαίρετο μοντάζ, φωτογραφία σε αποχρώσεις σέπια και καταπληκτικές ερμηνείες, δημιουργούν μια αξιοπρόσεκτη ταινία που θα αποζημιώσει τους φίλους του αστυνομικού φιλμ τύπου «Νονός», ή «Τα καλά παιδιά», χωρίς να γίνονται συγκρίσεις.
Σκηνοθεσία Τζ. Σ. Τσάντορ
Με τους: Τζέσικα Τσάστεϊν, Όσκαρ Άιζακ, Ντέιβιντ Ογιέλοου, Αλεσάντρο Νιβόλα, Έλυες Γκάμπελ, Καταλίνα Σαντίνο Μορένο, Άλμπερτ Μπρουκς
Προβάλλεται από 5/3/15