5/6/14

Ιβ Σεν Λοράν - Yves Saint Laurent

Υπόθεση: Παρίσι, 1957. Ο Yves Saint Laurent είναι μόλις είκοσι ενός και κάνει τα πρώτα του βήματα στον διάσημο οίκο του Christian Dior. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πρώτη του κολεξιόν, οι δημιουργίες του εκθειάζονται και ο ευφυής σχεδιαστής γνωρίζει τον έρωτα της ζωής του, μετέπειτα σύντροφο και συνέταιρο του, Pierre Bergé. Μέσα σε τρία χρόνια, η αυτοκρατορία Yves Saint Laurent είναι πραγματικότητα, ξεχωρίζει θριαμβευτικά στον κόσμο της υψηλής ραπτικής, όμως οι δαίμονες και οι αμφιβολίες συντροφεύουν τον μανιοκαταθλιπτικό και ευφυή σχεδιαστή μέχρι την κορυφή.
Κριτική: Με το νεαρό ηθοποιό Πιέρ Νινέι να θυμίζει έντονα φυσιογνωμικά τον μεγάλο σχεδιαστή μόδας, η ταινία ξεκινά όμορφα και με σφιχτό ρυθμό, μεταφέροντας με αυθεντικότητα τον θεατή τόσο στο λαμπερό προσκήνιο των μεγάλων σαλονιών και των ντεφιλέ, όσο και στο παρασκήνιο, που δεν είναι εξίσου θεαματικό και ευχάριστο, με τις αντιζηλίες και τον ανταγωνισμό.
Ο ντοκιμαντερίστικος ρυθμός, που γοητεύει στο πρώτο μέρος της ταινίας, χάνεται γρήγορα στο δεύτερο, στο οποίο ο σκηνοθέτης Τζαλίλ Λεσπέρ μπαίνει στην προσωπική ζωή του Λοράν με διάθεση βαρετού κουτσομπολιού, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα τη διακριτική ματιά προς τον μεγάλο έρωτα του Ιβ με τον Πιέρ (πολύ καλός και ο Γκιγιόμ Γκαλέν).
Όσοι περιμένετε μια ταινία κάπως σαν την περυσινή Behind the Candelabra, με τους Μάικλ Ντάγκλας και Ματ Ντέιμον θα απογοητευθείτε.
Εντάξει, ο Τζαλίλ Λεσπέρ δεν είναι και Στίβεν Σόντεμπεργκ. 
Σκηνοθεσία: Τζαλίλ Λεσπέρ
Με τους: Πιερ Νινέι, Γκιγιόμ Γκαλιέν, Σαρλότ Λε Μπον, Λάουρα Σμετ, Μαρί Ντε Βιλεπίν, Νικολάι Κίνσκι, Ρούμπεν Άλβες, Άστριντ Γουέτνολ
Προβάλλεται από 5/6/14
(Κριτική μου στο myFilm)