12/6/14

Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις στην Άγρια Δύση – A million ways to die in the West

Υπόθεση: Κρατώντας τον ρόλο του πρωταγωνιστή, σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού, ο ΜακΦάρλαν υποδύεται έναν δειλό αγρότη που το μόνο που επιθυμεί διακαώς είναι να φύγει από το πολεμοχαρές Δυτικό Μέτωπο, κι ο οποίος προσπαθεί να εντυπωσιάσει την πρώην κοπέλα του (Αμάντα Σέιφριντ) κομπάζοντας στο πλευρό τής πάντα εκθαμβωτικής Σαρλίζ Θέρον, που του μαθαίνει, μεταξύ άλλων, πώς να σημαδεύει κατευθείαν στις καρδιές των γυναικών. Όταν κληθεί σε μια δύσκολη μονομαχία με τον δολοφονικό Λίαμ Νίσον, στο ρόλο του κακοποιού συζύγου της Θέρον, ο (εκ)κεντρικός ήρωας θα χρειαστεί κάτι πολύ παραπάνω από καλή εκπαίδευση στη σκοποβολή: θα χρειαστεί κουράγιο και τύχη βουνό.
Κριτική: Καλοκαιρινή και διασκεδαστική ταινία γύρω από τη ζωή στην Άγρια Δύση, όπως δεν την έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Ο σκηνοθέτης Σεθ Μακ Φάρλαν χρησιμοποιώντας όλα τα γνωστά κλισέ του αμερικανικού γουέστερν (κεντρικό χωμάτινο δρόμο, μπαρ, ξενοδοχείο και πορνείο, γραφείο σερίφη και φυλακή, καταστήματα, χρυσοθήρες, κακούς και μοιραίες γυναίκες, ινδιάνους και κυνηγητά σε κοιλάδες και ορεινούς όγκους, τα πάντα δηλαδή) καταφέρνει μέσα σε δυο ώρες να το απομυθοποιεί και ταυτόχρονα να σε κάνει να το νοσταλγείς. Την ίδια ώρα χρησιμοποιώντας και πλάνα που «έρχονται» από άλλες ταινίες, οι οποίες έχουν ασχοληθεί με την Άγρια Δύση, κλείνει το μάτι στο θεατή και του θυμίζει ότι στον κινηματογράφο όλα μπορούν να συμβούν. Αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία του.
Ο σκηνοθετικός ρυθμός είναι άψογος, πάνω σε ένα πρωτότυπο σενάριο και οι παρουσίες, τόσο της Σαρλίζ Θερόν ως μοιραίας γυναίκας και αποφασιστικής που ξέρει τι θέλει όσο και της Αμάντα Σέιφριντ, που επιζητεί την αποκατάσταση με ένα πλούσιο άντρα, είναι ό,τι καλύτερο απέναντι στη σκληρότητα των υπόλοιπων χαρακτήρων του φιλμ και του αφιλόξενου τοπίου.
Απολαυστικό είναι και το ζευγάρι Τζιοβάνι Ριμπίζι και Σάρα Σίλβερμαν, ενώ ο Λίαμ Νίσον στο ρόλο του κακού, δεν πείθει παρά μόνον εκ του αποτελέσματος (όταν τραβήξει το πιστόλι του, δηλαδή, που δεν ξέρεις πότε θα είναι). Τότε καταλαβαίνεις ότι είναι αδίστακτος. Άφησα για το τέλος τον πρωταγωνιστή Σεθ Μακ Φάρλαν, ο οποίος υποδύεται τον εκτός τόπου και χρόνου δειλό και άτολμο προβατάρη (σε αντιδιαστολή με τους σκληρούς γελαδάρηδες των ταινιών γουέστερν), που συμπεριφέρεται σαν… σπασίκλας με όλες τις αναμενόμενες συνέπειες.
Είπαμε: διασκεδαστική και με αναφορές σε ταινίες του είδους (και μη).
Σκηνοθεσία: Σεθ Μακφάρλαν
Με τους: Λίαμ Νίσον, Σαρλίζ Θίρον, Αμάντα Σέιφριντ, Σεθ Μακφάρλαν, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Τζιοβάνι Ρίμπιζι, Σάρα Σίλβερμαν, Έβαν Τζόουνς
Προβάλλεται από 12/6/14
(Κριτική μου στο myFilm)