8/6/14

Η αναζήτηση του Κάρβερ

"1870. Ο ερασιτέχνης αρχαιολόγος Άνταμ Κάρβερ και ο πιστός αλλά ισχυρογνώμων υπηρέτης του, o Κουίντ, δέχονται στο σπίτι τους στο Λονδίνο την επίσκεψη μιας γοητευτικής κοπέλας.  Η άφιξή της θα οδηγήσει τους δύο άνδρες στην αναζήτηση ενός αρχαιοελληνικού κειμένου, το οποίο ίσως αποκαλύψει το μέρος όπου βρίσκεται ο θησαυρός του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας. Οι δυο τους θα αρχίσουν να ακολουθούν τις ενδείξεις στα πιο κακόφημα και τα πιο αριστοκρατικά μέρη του Λονδίνου, με τη μυρωδιά της πυρίτιδας και του εκβιασμού να μην τους εγκαταλείπουν στιγμή.
Σύντομα θα βρεθούν στην Αθήνα όπου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με έναν πρώην καθηγητή του Κέιμπριτζ στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν το χαμένο χειρόγραφο. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται, και κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν είναι προετοιμασμένος για την τελική λύση, η οποία θα δοθεί στα πανέμορφα μοναστήρια που κρέμονται πάνω από τα απόκρημνα βράχια των Μετεώρων."
Διαβάζοντας τα πιο πάνω, που αναγράφονται στο οπισθόφυλλο του μυθιστορήματος του Nick Rennison (γνωστού και από την «Ανεπίσημη βιογραφία του Σέρλοκ Χολμς»), δεν μπορείς να αποφύγεις τον πειρασμό της ανάγνωσης μιας ιστορίας μυστηρίου με ταυτόχρονο ελληνικό ενδιαφέρον.
Πράγματι, το βιβλίο, χάρη και στη γλαφυρή μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά, διαβάζεται απνευστί. Οι κεντρικοί χαρακτήρες φαίνονται επηρεασμένοι από τη σχετική αστυνομική λογοτεχνία και μάλιστα από τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Οι διάλογοι είναι στακάτοι, υπάρχουν αρκετές δόσεις χιούμορ και η αγωνία για τη λύση του μυστηρίου κορυφώνεται σταδιακά. Η περιγραφικότητα της αφήγησης, ούτε μειώνει αλλά ούτε και αφαιρεί κάτι από την αγωνία που διαθέτει η υπόθεση, καταφέρνει δε να σε ταξιδεύει στο Λονδίνο και στην περιορισμένη εκείνη την εποχή Ελλάδα, η οποία δεν είχε ακόμα συνέλθει από την Τουρκοκρατία και θεωρείτο κάτι σαν εξωτικός προορισμός, για τύπους που αγαπούν την περιπέτεια και για τυχοδιώκτες κάθε είδους, ενώ οι νύξεις για την καταστροφή και την κλοπή των αρχαιοτήτων από τους ξένους είναι αρκετές. (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)