31/5/14

«1Q84» του Χαρούκι Μουρακάμι

Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου (εκδ. Ψυχογιός) το «1Q84» δεν είναι κάποιος κωδικός που πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί, κατά τη διάρκεια μιας ιστορίας κατασκοπίας ή κάτι τέτοιο. Είναι μια «παιχνιδιάρικη ματιά», ή «ένα κλείσιμο του ματιού», του ιάπωνα συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι, απέναντι στο κλασικό μουντό και απαισιόδοξο έργο του Τζορτζ Όργουελ, το κλασσικό «1984», καθώς το αγγλικό γράμμα «Q» προφέρεται όπως ακριβώς ο αριθμός «9» στα ιαπωνικά (kyu).
Η ιστορία, του τεράστιου αυτού μυθιστορήματος, ακολουθεί την Αομάμε, μια πληρωμένη δολοφόνο, η οποία δουλεύει για μια μυστική οργάνωση και σκοτώνει προσεκτικά και σχολαστικά, μ' ένα τρόπο που δύσκολα μπορεί κανείς να εξιχνιάσει, ενώ ο άλλος βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας, η οποία διαδραματίζεται στο Τόκιο είναι ο επίδοξος συγγραφέας Τένγκο που έχασε τη μητέρα του όταν ήταν πολύ μικρός.
Ουσιαστικά, έχουμε ένα μυθιστόρημα αγάπης, ένα ερωτικό παραμύθι το οποίο συνοψίζεται στο αφοπλιστικό, παράφορο, λυτρωτικό κράτημα των χεριών. Η ιστορίες των δυο ηρώων εκτυλίσσονται παράλληλα, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν, αλλά το διαισθάνονται ενώ γύρω τους ο κόσμος αλλάζει, ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ρευστές και απροσδιόριστες. Δυο ιδανικοί εραστές ψάχνουν ο ένας τον άλλο χωρίς ούτε οι ίδιοι να το συνειδητοποιούν, αλλά τους οδηγεί η αγωνία, η μανία της συνάντησης.
Το μυθιστόρημα αποτελεί ένα αφηγηματικό έπος. Είναι ένα πανηγύρι περιγραφών, μια επίδειξη λέξεων, εικόνων, αισθήσεων που όταν τελειώνουν, αυτό που μένει τελικά είναι μια απλή ερωτική ιστορία. Με μια διαφορά: για να ολοκληρωθεί η ιστορία προηγουμένως, για χάρη του σασπένς μεσολαβούν μυστικές αδελφότητες, σέκτες, φαύλοι εξουσιαστές, αδίστακτοι δολοφόνοι, εκδικητές, μαύρες μαγικές ιστορίες, πρωτόγνωρες δίοδοι στο χρόνο, αποκαλυπτικές ρωγμές στο χώρο, μια χρυσαλλίδα στα σύννεφα, ψυχεδέλεια και παράδοση, στοιχειωμένες μουσικές, νοσταλγία, μια ματιά στο φεγγάρι – ή στα φεγγάρια. Διότι ξέχασα να αναφέρω, έχει δυο φεγγάρια ο κόσμος του 1Q84. 
Ο Χαρούκι Μουρακάμι που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς παγκοσμίως, γεννήθηκε στο Κιότο το 1949 και παντρεύτηκε πολύ νωρίς, λίγο μετά τα είκοσι. Μαζί με τη γυναίκα του άνοιξαν ένα τζαζ κλαμπ στο Τόκιο με το όνομα Peter Cat. Ο Μουρακάμι αποδίδει την απόφασή του να γράψει σε μια παράδοξη στιγμή αιφνίδιας έμπνευσης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζ μπολ. Παράλληλα με τη νυχτερινή εργασία του, εξακολούθησε να γράφει και να μεταφράζει μεγάλους Αμερικανούς συγγραφείς, αλλά στράφηκε αποκλειστικά στη συγγραφή, μόνο μετά την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματος «Νορβηγικό δάσος», το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 10.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και πρόσφατα έγινε ταινία. Έκτοτε ο Μουρακάμι μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Χαβάη, δουλεύοντας με πρωτοφανή συνέπεια τα μυθιστορήματά του. Αντίθετα με την εικόνα που έχει ο περισσότερος κόσμος για τους συγγραφείς, σταμάτησε να καπνίζει, αποφεύγει το αλκοόλ και αφιερώνει αμέτρητες ώρες καθημερινά στη μεγάλη του αγάπη, το τρέξιμο. Ανάμεσα σε άλλα, ο Μουρακάμι έκανε κάποτε, μόνος του, τη διαδρομή του κλασικού μαραθωνίου της Αθήνας.