27/3/14

Πέντε δευτερόλεπτα στο κενό – A long way down

Υπόθεση: Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην κορυφή ενός ουρανοξύστη στο Λονδίνο. Ο Μάρτιν στέκεται κυριολεκτικά στην άκρη. Ο άλλοτε αγαπητός παρουσιαστής της τηλεόρασης, βρίσκεται σε απόγνωση και ετοιμάζεται να πηδήξει. Δεν είναι όμως μόνος του. Μία ανύπαντρη μητέρα, η Μορίν, ένας ατίθασος έφηβος, ο Τζες και ένας μουσικός που δουλεύει ως deliver boy, ο Τζέι Τζέι βρίσκονται όλη στην ίδια κατάσταση και έχουν το ίδιο σχέδιο. Αντί όμως να φύγουν στο κενό οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι συμφωνούν να μείνουν ζωντανοί και κοντά ο ένας στον άλλο, μέχρι την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου…τουλάχιστον. Μία δυνατή φιλία θα γεννηθεί, όπου οι απρόβλεπτες περιπέτειες δεν σταματούν ποτέ…
Κριτική: Γλυκιά και τρυφερή ταινία που συνδυάζει κωμικά και δραματικά περιστατικά μέσα από τη ζωή των τεσσάρων ηρώων της, που έχουν αποφασίσει να αυτοκτονήσουν, αλλά η μοίρα άλλα τους επιφυλάσσει.
Πρωτότυπο το σενάριο και αξιοπρόσεκτες οι ερμηνείες, σε μια προβλέψιμη υπόθεση, όπου όλοι οι συμμετέχοντες είναι κατά βάθος καλοί και συγκαταβατικοί, παρά τα επιφανειακά τους ελαττώματα.
Ο Πιρς Μπρόσναν, μετρημένος στο ρόλο του ζάπλουτου τηλεπαρουσιαστή πρωϊνάδικου, που έχει συλληφθεί για παιδεραστία («μου φάνηκε σαν εικοσιπεντάρα») και θέλει να αυτοκτονήσει με εντυπωσιακό τρόπο. Η Τόνι Κολέτ επιτυχημένα θλιβερή περίπτωση μητέρας ενός κατάκοιτου παιδιού, η οποία θέλει να πηδήξει στο κενό επειδή δεν μπορεί να το συντηρήσει, ώστε να το αναλάβει η Πρόνοια. Η Ίμοτζεν Πουτς, είναι πειστική στο ρόλο της κακομαθημένης και αντιδραστικής κόρης ενός ηλίθιου πολιτικού που δεν πολυνοιάζεται  γι’ αυτή (ο Σαμ Νιλ σωστά συγκρατημένος και συντηρητικός, παραδέχεται: «Το ξέρω ότι είμαι ηλίθιος, είμαι πολιτικός, διάολε»). Τέλος, ικανοποιητικός και Άαρον Πολ στο ρόλο του ανικανοποίητου ντελιβερά, που δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει από τη ζωή του.
Η ταινία κυλά όμορφα, αισιόδοξα, με ίσες δόσεις χιούμορ - δράματος και προβλέψιμα, ενώ από τις συζητήσεις των ηρώων, βγαίνουν τα κλασσικά διδάγματα περί της αξίας της ζωής και της δεύτερης προσπάθειας σε ό,τι μας φαίνεται δύσκολο.
Σκηνοθεσία:  Πασκάλ Σομέιγ
Με τους: Άαρον Πολ, Ρόζαμουντ Πάικ, Ίμοτζεν Πουτς, Τόνι Κολέτ, Πιρς Μπρόσναν, Σαμ Νιλ
Προβάλλεται από 27/3/14
(Κριτική μου στο myFilm)