28/2/14

Το πέρασμα

Εφιαλτικό και γλυκό. Αποκρουστικό και ελκυστικό, ταυτόχρονα. «Το πέρασμα», είναι επιστημονική φαντασία και ηρωική φαντασία ταυτόχρονα. Με μια αφήγηση σφιχτή, περιγραφική και μια διεισδυτικότητα στους χαρακτήρες, που θυμίζει Στίβεν Κινγκ, το μυθιστόρημα αυτό δεν το αφήνεις από τα χέρια σου παρά μόνον όταν το έχεις τελειώσει. Και τότε ακόμα, οι εικόνες που έχειος σχηματίσει σε στοιχειώνουν. Πρέπει η επιστήμη να προχωράει σε τόσο βάθος; Είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια πειράματα; (...)
Αρχικά, το αδιανόητο: η παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας σε μία μυστική εγκατάσταση της αμερικανικής κυβέρνησης απελευθερώνει το τερατώδες αποτέλεσμα ενός ανατριχιαστικού στρατιωτικού πειράματος. Ύστερα, η φρίκη: μία νύχτα χάους και μακελειού δίνει τη θέση της στην ανατολή ενός έθνους, και τελικά ενός κόσμου, για πάντα αλλαγμένου. Το μόνο που απομένει στους επιζήσαντες είναι ο μακρύς αγώνας μπροστά τους και ένα μέλλον όπου κυβερνά ο φόβος: ένα μέλλον κατακλυσμένο από σκοτάδι και από θάνατο (...)
Γεννημένος στη Νέα Αγγλία, ο Τζάστιν Κρόνιν είναι ο συγγραφέας του Mary and O’Neil, το οποίο τιμήθηκε με τα βραβεία PEN/Hemingway και Stephen Crane, καθώς και του The Summer Guest. Μετά την αποφοίτησή του στη Δημιουργική Γραφή από το Εργαστήρι Συγγραφέων του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, ο Κρόνιν διδάσκει Αγγλική Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ράις και ζει με την οικογένειά του στο Χιούστον του Τέξας.
«Το Πέρασμα» (εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη, στη χώρα μας), χαρακτηρίστηκε «μυθιστόρημα της χρονιάς» από το σύνολο σχεδόν του αμερικανικού Τύπου (Time, Library Journal, The Washington Post, Esquire, US News and World Report, NPR/On Point, St. Louis Post-Dispatch).
(Αποσπάσματα, από την παρουσίαση που έκανα στην Αμαρυσία)