9/7/13

The iceman


Ο Μάικλ Σάνον σ’ αυτή την ταινία έχει ένα δύσκολο ρόλο, υποδυόμενος έναν τεχνικό κινηματογράφου που εργάζεται σε κύκλωμα ταινιών πορνό, είναι εξαιρετικά εσωστρεφής και παράλληλα τελείως αναίσθητος και ατομιστής. Οι μόνοι άνθρωποι που υπολογίζει είναι οι τρεις γυναίκες του (σύζυγος και δύο κόρες), αλλά και απέναντι σ’ αυτές η στάση του δεν είναι ειλικρινής… για το καλό τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάποια φάση της ζωής του και κάτω από μια μελλοντική απειλή, αλλάζει επάγγελμα και θέτει τον εαυτό του κάτω από τις διαταγές ενός αδίστακτου γκάνγκστερ, που τον υποδύεται ο Ρέι Λιότα (άλλη μια απόκοσμη φυσιογνωμία του υποκόσμου) και αρχίζει να σκοτώνει κόσμο κατά παραγγελία. Πολλά τα λεφτά… αλλά πολλά και τα προβλήματα.
Τους αδίστακτους χαρακτήρες, που υποδύονται συγκλονιστικά ο Σάνον και εκπληκτικά ο Λιότα, αλλά και τις καταστάσεις που θα βιώσουν στη συνέχεια, ο θεατής τους αντιλαμβάνεται από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους, όταν ο Λιότα θα δώσει εντολή στον Σάνον να σκοτώσει έναν ζητιάνο και αυτός θα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη.
Εξαιρετικές ερμηνείες, από όλους τους ηθοποιούς, ψυχοπλακωτική ατμόσφαιρα, ψυχολογικά αδιέξοδα και περιθωριακές διαδρομές χωρίς επιστροφή, χαρακτηρίζουν την ταινία, που διαθέτει εξίσου σκοτεινή φωτογραφία, υποβλητική μουσική, γρήγορο σκηνοθετικό ρυθμό και σεναριακά απρόοπτα.
Ώρες – ώρες μου έφερνε στο μυαλό σκηνές από τις ταινίες «Νονός» και «Κάποτε στην Αμερική».

Υπόθεση: Ο πολωνικής καταγωγής Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι επί περίπου 30 χρόνια ζούσε μια διπλή ζωή: ήταν ένας τρυφερός συζύγος, ένας αφιερωμένος πατέρας και ταυτόχρονα ένας αδίστακτος, κατά συρροή δολοφόνος. Μετά τη σύλληψή του, ο Κουκλίνσκι ομολόγησε ότι είχε σκοτώσει πάνω από 250 άτομα μεταξύ 1954 και 1985, πολλά από τα οποία για λογαριασμό της ιταλοαμερικανικής μαφίας.  
Σκηνοθεσία:  Άριελ Βρόμεν
Με τους: Μάικλ Σάνον, Γουινόνα Ράιντερ, Τζέιμς Φράνκο, Ρέι Λιότα, Κρις Έβανς, Ντέιβιντ Σουίμερ, Ρόμπερτ Ντάβι, Ντάνι Αμπεκάζερ
 
Προβάλλεται από 11/7 2013
(Γράφτηκε για το myFilm)