21/2/13

Ο έρωτας της βασίλισσας (A royal affair)

Ο Νικολάι Αρσέλ έχει καταφέρει να γυρίσει μια δραματική ταινία για μια ερωτική ιστορία, που είναι ταυτόχρονα και μια ιστορία ίντριγκας και πολιτικών παθών. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων έχει ισορροπηθεί τέλεια και με τη βοήθεια της πιστής, ιδανικής απεικόνισης (περιβάλλον, ντεκόρ και κοστούμια αγγίζουν την τελειότητα ενός Τζέιμς Άιβορι) και των ερμηνειών την έστειλαν δίκαια στα Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας («αν και δεν έχει ελπίδα δίπλα στο Amour του Μίκαελ Χάνεκε», όπως μας είπε ο σκηνοθέτης μέσα από τη Skype σύνδεση που πέτυχε η εταιρεία διανομής). Ίσως το αδύναμο στοιχείο της ταινίας να είναι ο αργός ρυθμός στην εξέλιξη της ιστορίας, παρά το γεγονός ότι το σενάριο δεν είναι κακό.
Ο ρόλος του προβληματικού βασιλιά, που ανακαλύπτει τον εαυτό του, μετά τη φιλία του με το γιατρό των ανακτόρων, από τον Μίκελ Μπόε Φόλσγκαρντ εξυπηρετείται πραγματικά υπέροχα, ενώ ο Μαντς Μίκελσεν, είτε παίζει τον «κακό» Λε Σιφρ στο Casino Royal, είτε τον «καλό» γιατρό του βασιλιά στο Royal Affair παραμένει αδιάφορος και με το ίδιο αφηρημένο και κενό βλέμμα. Πολύ καλός ήταν στην τελευταία ταινία του «Το κυνήγι» του Τόμας Βίντεμπεργκ, όπου υποδυόταν τον δάσκαλο που κινδύνευσε η υπόληψή του και η καριέρα του, από το ψέμα μιας μαθήτριας για σεξουαλική παρενόχληση.
Αρκετά καλή είναι η Αλίσια Βικάντερ στο ρόλο της στερημένης βασίλισσας Καρολάιν, που δεν βρίσκει κατανόηση από τον παρανοϊκό σύζυγο και πέφτει στην αγκαλιά του άνευρου, πλην ονειροπόλου και παθιασμένου για μια καλύτερη κοινωνία, γιατρού Γιόχαν Στρούνζεε (του Μίκελσεν).
Χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις η μουσική των Όφορτ και Γιάρε δίνει σε μερικές δραματικές στιγμές το σωστό βάρος με τα -πραγματικά ονειρικά και καταθλιπτικά- μπάσα της, ενώ και η φωτογραφία του χειμωνιάτικου τοπίου της Δανίας είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ταινία.
Υπόθεση: Μια νεαρή βασίλισσα, στη Δανία του 18ου αιώνα, παντρεμένη με έναν ψυχικά διαταραγμένο βασιλιά, ερωτεύεται κρυφά τον γιατρό της αυλής και μαζί ξεκινούν μια επανάσταση που θα αλλάξει για πάντα ένα ολόκληρο έθνος. 
Σκηνοθεσία: Νικολάι Αρσέλ
Μμε τους: Μαντς Μίκελσεν, Αλίσια Βικάντερ, Μίκελ Μπόε Φόλσγκαρντ, Τρίνε Ντίρχολμ, Ντέιβιντ Ντένσικ, Σιρόν Μέλβιλ
Προβάλλεται από 21-2-2013

(Κριτική μου στο myFilm)