1/9/10

Λολίτα (Lolita - 1962)

Γιατί στις 100: Επειδή συνδυάζει τέλεια τον υποβόσκοντα ερωτισμό με ένα ρομάντζο που οδηγεί σε αδιέξοδα, παροξυσμό και στο έγκλημα. Η «Λολίτα» του Άντριαν Λάιν (1997) με τον Τζέρεμι Άιρονς δεν πιάνει μία μπροστά της.
Υπόθεση: Χωρίς να ακολουθεί πιστά το ομότιτλο μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, η ταινία αφηγείται (σε φλάσμπακ) την ιστορία ενός μεσήλικα καθηγητή, που ερωτεύεται ένα 14χρονο νυμφίδιο. Προκειμένου να μένει κοντά της φλερτάρει τη μητέρα της, μια διψασμένη για σεξ ζωντοχήρα που τον κάνει κέφι, την οποία τελικά παντρεύεται. Η μικρή αντιλαμβάνεται το σχέδιό του, εκμεταλλεύεται την κατάσταση και οδηγεί με τη στάση της τον μεσήλικα σε απόγνωση. Φεύγουν μαζί, μακριά από τη μάνα της και όταν νοσηλεύονται σ’ ένα νοσοκομείο από μια επιδημία, η Λολίτα το σκάει.
Μετά από χρόνια, θα ζητήσει τη βοήθειά του, όταν πια θα είναι παντρεμένη με έναν εργάτη, ο οποίος όμως δεν ευθύνεται για την εξαφάνισή της, αφού δεν ήταν αυτός που την είχε πάρει από το νοσοκομείο, αλλά ένας αποτυχημένος συγγραφέας. Ο μεσήλικας θα ψάξει να τον βρει για να πάρει την εκδίκησή του για την απώλειά της.
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Μέισον, Σιού Λάιον, Σέλεϊ Γουίντερς, Πίτερ Σέλερς