1/9/10

Άλιεν, ο επιβάτης του διαστήματος (1979 – Alien)

Γιατί στις 100: Επειδή δημιούργησε σχολή στην «επιστημονική φαντασία τρόμου και φρίκης» (δεκάδες ταινίες γυρίστηκαν στη συνέχεια), είναι εξαιρετικά σκοτεινή και κλειστοφοβική και όλοι οι ηθοποιοί παίζουν άψογα και με σοβαρότητα τους ρόλους τους. Διαθέτει εκπληκτικά σκηνικά που δεν είχαν ξαναβγεί στην οθόνη μέχρι τότε και η μουσική είναι ελάχιστη, έως ανύπαρκτη. Ακολούθησαν τρεις συνέχειες, αλλά καμία δεν είχε την ατμόσφαιρα της πρώτης ταινίας.
Υπόθεση: Το επταμελές πλήρωμα ενός διαστημοπλοίου, μετά από μια αναγκαστική προσεδάφιση σε άγνωστο πλανήτη, δέχεται την επίθεση από μια άγνωστη μορφή ζωής, η οποία προσκολλάται στο πρόσωπο ενός μέλους του πληρώματος. Επιστρέφοντας στο διαστημόπλοιο δεν καταφέρνουν να θανατώσουν το «ξένο» σώμα, το οποίο αναπτύσσεται σε ένα ακατανίκητο φρικτό, απαίσιο και σαρκοφάγο πλάσμα. Τα μέλη του πληρώματος εξοντώνονται ένα – ένα με φρικτό τρόπο και απομένει (για το τελευταίο εν τρίτο του έργου) μόνη της η Ρίπλεϊ (φανταστική η Σιγκούρνι Γουίβερ).
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Πρωταγωνιστούν: Σιγκούρνι Γουίβερ, Τζον Χαρτ, Τομ Σκέριτ, Χάρι Ντιν Στάντον, Βερόνικα Καρτράιτ, Ίαν Χολμ και Γιάφετ Κότο