3 Ιαν 2018

«Τέσσερις βολικοί θάνατοι» του Αντώνη Γιανακού

Μέσα στις γιορτές τελείωσα αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα του Αντώνη Γιανακού (εκδόσεις Κέδρος), το οποίο ζωντανεύει μερικές από τις κρισιμότερες στιγμές που γνώρισε η χώρα μας. Ένα μυθιστόρημα, στο οποίο οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες ο Αντώνης Τζανετής και η Μαρία Βουνοπούλου είναι μυθιστορηματικά, ενώ όλα τα άλλα πρόσωπα που αναφέρονται είναι πραγματικά και οι διάλογοι μεταξύ τους είναι καθαρό προϊόν μυθοπλασίας. Τι ακριβώς συμβαίνει;  

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Αθήνα το 1936. Το πολιτικό κλίμα στη χώρα είναι πολωμένο, καθώς διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, απεργίες, τα γεγονότα του Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και οι δολοπλοκίες του Παλατιού ανοίγουν τον δρόμο για τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Στην Ευρώπη, τον τόνο δίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Βερολίνου, ο Ισπανικός Εμφύλιος και οι δίκες της Μόσχας.
Παράλληλα με τις διεθνείς εξελίξεις που θα οδηγήσουν στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο οι ηγέτες της συντηρητικής παράταξης πεθαίνουν από αιφνίδιο θάνατο ο ένας μετά τον άλλο. Κονδύλης, Δεμερτζής, Τσαλδάρης. Ο Τύπος μιλάει για συγκοπή. Ο Αντώνης Τζανετής, γιατρός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, υποψιάζεται σκευωρία. Είναι όμως έτσι; Την ίδια περίοδο ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποβιώνει στο Παρίσι. 
Ο Αντώνης Τζανετής που βρίσκεται στη δίνη των εξελίξεων και η αγαπημένη του Μαρία Βουνοπούλου γίνονται σύντροφοι στη ζωή και στους αγώνες και βιώνουν τον έρωτά τους, που αναπόφευκτα σημαδεύεται από την τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Μια γλαφυρή αφήγηση μέσα από ένα συναρπαστικό flashback και κάποια ψήγματα αστυνομικού μυστηρίου, με φόντο τις πολιτικές αναταράξεις εκείνης της περιόδου, προσφέρουν μια γοητευτική ιδιαιτερότητα σ’ αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα, που διαβάζεται με ενδιαφέρον και για τη ρεαλιστική απεικόνιση της εποχής.