11/5/20

Μέσα στη νύχτα – Into the night

Μετα-αποκαλυπτική σειρά έξι σύντομων και πυκνοδομημένων επεισοδίων, η οποία βασίζεται στο best seller του Jacek Dukaj με τίτλο «The Old Axolotl» και αναφέρεται στην περιπέτεια λίγων ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων που προσπαθούν σε μια απροσδιόριστη νυχτερινή πτήση, να κυνηγούν τη νύχτα, αποφεύγοντας το ξημέρωμα, καθώς η ακτινοβολία του ήλιου σκοτώνει τους ανθρώπους απ' άκρη σ' άκρη της γης.

Σύμφωνα με το story, ο Τερέντζιο ένας Ιταλός στρατιωτικός του ΝΑΤΟ εισβάλλει κραδαίνοντας όπλο σε αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας, που είναι έτοιμο να αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για Μόσχα και επιβάλλει στον Βέλγο δεύτερο-πιλότο Ματιέ να απογειωθεί γρήγορα, χωρίς να περιμένει άλλους, και αντί να πάει ανατολικά προς τη Μόσχα να πετάξει δυτικά όσο πιο σύντομα μπορεί, ώστε να αποφύγουν το ξημέρωμα. 
Στο αεροπλάνο βρίσκονται επίσης, ο Αγιάζ ένας μυστηριώδης Τούρκος, η Γαλλίδα Σιλβί πρώην πιλότος ελικοπτέρου, ο Γιακούμπ μηχανικός, ο Ρικ που είναι σεκουριτάς, μια μητέρα με το γιό της που πρόκειται να χειρουργηθεί στη Μόσχα, μια αεροσυνοδός, ένας υπάλληλος καθαριότητας, ένας κλιματολόγος και μια θεραπεύτρια.
Μετά από αυτό η σειρά αποκτά ενδιαφέρον επικεντρώνοντας κάθε επεισόδιο σε έναν από τους έξι κεντρικούς ήρωες τα ονόματα των οποίων δίνουν και τον τίτλο κάθε επεισοδίου. Με τα σχετικά flashback ο θεατής ενημερώνεται για τη ψυχοσύνθεσή τους και τις βαθύτερες πτυχές του χαρακτήρα τους. Όλοι κάτι έχουν να κρύψουν και όλοι κουβαλάνε τους προσωπικούς τους δαίμονες (κλισέ). Το κυριότερο όμως είναι ότι πρέπει να συμφωνήσουν στον τρόπο που θα διαλέξουν για να επιβιώσουν.
Αν και το σενάριο περιέχει πολλά κλισέ των ταινιών καταστροφής (ο κόσμος φτάνει στο τέλος του με ακαριαίους θανάτους σε κάθε χώρα του πλανήτη εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας), η αλληγορία της σειράς έχει ενδιαφέρον αφού αγγίζει τα όρια της πανδημίας που μαστίζει αυτή την εποχή την ανθρωπότητα: άλλοι επιβάτες πιστεύουν τον άνθρωπο του ΝΑΤΟ που τους ενημερώνει υπεύθυνα διότι είχε πληροφόρηση εκ των ένδον, άλλοι δεν πιστεύουν ότι είναι αξιωματικός, ενώ άλλοι βρίσκουν υπερβολική την ιστορία (και υστερία) του περί της θανατηφόρου ακτινοβολίας. Είναι ένα θέμα…(Κριτική μου στο myfillm.gr)
INFO
Σειρά 6 επεισοδίων (40΄- 45΄)
Είδος: Θρίλερ, Επιστημονικής Φαντασίας, Δράμα 
Χώρα: Βέλγιο (2020)
Δημιουργός: Jason George
Σκηνοθεσία: Inti Calfat και Dirk Verheye
Παίζουν: Pauline Etienne (Σιλβί), Ksawery Szlenkier (Γιακούμπ), Laurent Capelluto (Ματιέ), Mehmet Kurtulus (Αγιάζ), Jan Bijvoet (Ρικ), Stefano Cassetti (Τερέντζιο)
Σύνοψη: Επιβάτες και πλήρωμα σε μια νυχτερινή πτήση που δέχτηκε αεροπειρατεία βιάζονται να προλάβουν τον ήλιο καθώς ένα μυστηριώδες συμπαντικό γεγονός καταστρέφει τον κόσμο.
Προβάλλεται από 1/5/2020 στο Netflix