23/5/19

Σκότωσα το αφεντικό μου - Rebelles

Μια μαύρη κωμωδία, με χαρακτήρες βγαλμένους από την εργατική τάξη, κάτι που σπάνια βλέπουμε στο γαλλικό κινηματογράφο.

Με επιρροές από τον Ταραντίνο (αλλά και τον Κεν Λόουτς, όπως παραδέχεται ο σκηνοθέτης Αλάν Μοντουί, επικαλούμενος την ταινία Angel's Share), η ταινία περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια τριών γυναικών, που εργάζονται σε μια κονσερβοποιία, να γλιτώσουν από τους διώκτες τους και την αστυνομία, αφού έχουν συνεργαστεί σε μια δολοφονία (τυχαία) και έχουν κλέψει τα λεφτά του θύματος (αυτό όχι τυχαία), τα οποία προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών.
Αντισυμβατικοί χαρακτήρες, οι τρεις γυναίκες με επικεφαλής την εκρηκτική Σεσίλ Ντε Φρανς, είναι έτοιμες να φτάσουν στα άκρα στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη συμμορία που περιμένει τα λεφτά της από το δολοφονημένο αφεντικό τους, αλλά και την αστυνομία που βρίσκεται πίσω τους.
Οι συμπτώσεις και οι ανατροπές χαρακτηρίζουν το φιλμ, του οποίου πολλές σκηνές θυμίζουν Reservoir Dogs με αποκορύφωμα τη μονομαχία προς το φινάλε, ενώ ακόμα και η μουσική του φιλμ είναι βγαλμένη από γουέστερν-σπαγγέτι. Ένα μοτίβο από το soundtrack, νομίζεις ότι είναι του Ένιo Μορικόνε.
Χαρακτηριστικό ρόλο στο φιλμ, έχει και ο Γαλλο-αρμένιος Σιμόν Αμπκαριάν, που είχε πρωτοεμφανιστεί στο «Αραράτ» (2002) του Ατόμ Εγκογιάν και ως Άλεξ Δημήτριος ήταν δυναμικός αντίπαλος του Ντάνιελ Γκρεγκ στο Casino Royale (2006).
Παρά τις όποιες υπερβολές της, η ταινία έχει δυναμισμό, είναι γρήγορη και διασκεδαστική. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/5/2019
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Αλλάν Μοντί
Παίζουν: Σεσίλ Ντε Φρανς, Γιολάντε Μορό, Όντρεϊ Λαμί
Σύνοψη: Χωρίς δουλειά ή προσόντα γενικότερα, η Σάντρα, μια πρώην νικήτρια καλλιστείων, μετακομίζει ξανά με τη μητέρα της, μετά από 15 χρόνια. Βρίσκει δουλειά σε ένα τοπικό εργοστάσιο, αλλά δεν τα πάει καλά με το αφεντικό της, τον οποίο… σκοτώνει κατά λάθος. Δύο γυναίκες είναι μάρτυρες. Οι τρεις τους ανακαλύπτουν ότι ο νεκρός έκρυβε μια τεράστια περιουσία, την οποία αποφασίζουν να μοιραστούν. Κάπως έτσι ξεκινούν τα προβλήματα… (Από τη Seven Films)