20/7/18

Η βροχή - The rain

Μετα-αποκαλυπτική τηλεοπτική σειρά, με εξαιρετικά γήινους χαρακτήρες, έφηβους της διπλανής πόρτας, θα έλεγα, απλά παιδιά, όχι απαραίτητα όμορφα όπως έχουμε συνηθίσει από αντίστοιχες αμερικάνικες παραγωγές. Είναι μελαγχολικά, με έντονα εφηβικά προβλήματα, που όμως έχουν να αντιμετωπίσουν και μια κατάσταση που τα ξεπερνά τελείως. 
Οι βασικοί χαρακτήρες είναι δύο αδέρφια που ζουν στη Δανία, η μεγαλύτερη κόρη και η μικρός γιος ενός επιστήμονα τα οποία στο πρώτο επεισόδιο είναι στο σχολείο τους, όταν μπαίνουν πανικόβλητοι οι γονείς τους, τα βάζουν δια της βίας στο αυτοκίνητο και αρχίζουν να τρέχουν όσο μπορούν μακριά από ένα μαύρο σύννεφο της αναμενόμενης κακοκαιρίας ενώ το ραδιόφωνο μιλά για επικίνδυνη τοξική βροχή και κάνει έκκληση στον κόσμο να μείνει μέσα. 
Ο πατέρας των παιδιών που δείχνει να ξέρει περισσότερα, οδηγεί τα παιδιά του σε ένα υπόγειο καταφύγιο υψίστης ασφαλείας, που ανήκει στο φαρμακευτικό οργανισμό που εργάζεται. Μόλις εξασφαλίζει ότι η οικογένεια του είναι ασφαλής, φορά μια ειδική στολή και βγαίνει έξω λέγοντας τους ότι πρέπει να μείνουν εκεί για το καλό τους. Η μητέρα των παιδιών από μια άτυχη συγκυρία βγαίνει στη βροχή και βρίσκει τραγικό θάνατο και έτσι τα δυο παιδιά μένουν μόνα μέσα στο καταφύγιο, ενώ σύντομα κόβεται το εξωτερικό ρεύμα, χάνεται το σήμα από στα κινητά και κάθε επαφή με τον έξω κόσμο. Τα δυο αδέρφια θα μείνουν εγκλωβισμένα στο καταφύγιο για σχεδόν έξι χρόνια και όταν τελικά τολμήσουν να βγουν έξω θα ενωθούν με μια μικρή παρέα άλλων εφήβων και θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν και να αναζητήσουν τον πατέρα τους. 
Οι ελάχιστοι εναπομείναντες ζωντανοί κρύβονται, καθώς κυκλοφορεί μια συμμορία με στρατιωτικά οχήματα που υποτίθεται προσφέρουν σωτηρία, αλλά είναι ελεεινοί πλιατσικολόγοι, ενώ στις έρημες πόλεις οι επιζώντες εξαθλιωμένοι και πεινασμένοι πολίτες έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνο όχλο.
Γύρω από αυτόν τον άξονα «επιβίωση – ανεύρεση πατέρα – αναζήτηση αντίδοτου – σωτηρία» κινούνται όλα τα επεισόδια με τις τυπικές ανατροπές στο σενάριο, αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις και ενώ η παρέα προχωρά, φιλίες κι έρωτες θα αναπτυχθούν αλλά και προδοσίες, ενώ οι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις των παιδιών.
Το story όπως εξελίσσεται είναι τρομερά ενδιαφέρον και η ατμόσφαιρα σκοτεινή και εφιαλτική. Γενικά η παραγωγή διαθέτει αληθοφάνεια, τόσο από άποψη σκηνικών, όσο και από την εκμετάλλευση της φύσης, του περιβάλλοντος και του κλίματος των σκανδιναβικών χωρών που ούτως ή άλλως είναι σχεδόν μόνιμα ομιχλώδες και υγρό, ενώ και οι ερμηνείες δεν είναι υπερβολικές ώστε να οδηγούμαστε σε μελόδραμα.
Η σειρά έχει suspense και βλέπεται με ενδιαφέρον. Με άριστα το 5, τη βαθμολογώ με 4 με βάση την πρώτη σεζόν που έχω δει στο Netflix. Δεν ξέρω αν το παρατραβήξουν. Θεωρώ ότι μέχρις ενός σημείου, έχουν εξαντλήσει και τα εφέ και τα στοιχεία των εκπλήξεων και αποκαλύψεων. 
INFO
Προβάλλεται από Μάιο 2018 στο Netflix
Είδος: Επιστημονική φαντασία / Οικολογικό
Σκηνοθεσία: Kenneth Kainz, Natasha Arthy
Παίζουν: Alba August, Lucas Lynggaard Tønnesen, Mikkel Følsgaard, Lukas Løkken, Jessica Dinnage, Sonny Lindberg, Angela Bundalovic
Σύνοψη: Ένας ιός που μεταφέρεται με τη βροχή εξαλείφει κάθε είδος ζωής στη Δανία και τα Σκανδιναβικά κράτη. Η Σιμόνε και ο Εράσμους οδηγούνται σε ένα οργανωμένο καταφύγιο από το οποίο βγαίνουν μετά από έξι χρόνια. Αφού ενωθούν μα μια παρέα εφήβων, θα προσπαθήσουν να βρουν μια ασφαλή τοποθεσία και τον πατέρα τους, που φαίνεται να έχει σχέση με τη μόλυνση του περιβάλλοντος και πιθανόν να διαθέτει αντίδοτο.
(Φωτο από το Google-εικόνες)