3/5/18

Ο κύριος και η κυρία Αντελμάν - Mr & Mme Adelman

Από την εναρκτήρια σκηνή της ταινίας, όπου η Σάρα Αντελμάν, μοιάζει να απομυθοποιεί τη ζωή του διάσημου μακαρίτη συζύγου της, αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις να κάνεις με μια έξυπνη, με ευφυείς διαλόγους και υποδόριο χιούμορ κωμωδία, που μπορεί όμως να έχει δραματική κατάληξη.

Στη συνέχεια, και ενώ τα flashback από την αφήγηση της Σάρα Αντελμάν εξηγούν την πραγματική ζωή του ζεύγους, διαπιστώνεις ότι έχεις να κάνεις με ένα σενάριο γεμάτο σαρκασμό που θυμίζει έντονα τις ταινίες του Γούντι Άλεν.
Ο σκηνοθέτης (γιος του κωμικού Γκι Μπεντός), κάνοντας το σκηνοθετικό του  ντεμπούτο, έχει γυρίσει μια ταινία μεταξύ κωμωδίας και δράματος, στην οποία η καθημερινότητα του ζεύγους Αντελμάν δεν ήταν όπως φαίνονταν.
Ο Νικολά Μπεντός ως Βικτόρ Αντελμάν υποδύεται αβίαστα τον ανώριμο και ταυτόχρονα ταλαντούχο συγγραφέα, που απολαμβάνει τα αγαθά της φήμης του, ενώ η Ντοριά Τιλιέρ είναι εξαιρετική ως Σάρα Αντελμάν, η γυναίκα «που βρίσκεται πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα».
Μια αιχμηρή, δραματικά ισορροπημένη και υποδειγματικά ερμηνευμένη ταινία, που παρακολουθείται εύκολα, χάρη στο πράγματι γλυκόπικρο, στοχαστικό και ανεπιτήδευτα συγκινητικό της στυλ. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 3/5/18
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Νικολά Μπεντός
Παίζουν: Ντοριά Τιλιέρ, Νικολά Μπεντός, Ντενί Πονταλίντες, Πιέρ Αρντιτί
Σύνοψη: Είναι 1971, και η Σάρα συναντά για πρώτη φορά τον Βικτόρ. Ερωτεύεται με πάθος τόσο τον ίδιο όσο και τη δουλειά του. Όλα τα εύκολα και τα δύσκολα, τα καλά και τα κακά που έζησαν μαζί ξαναπερνούν σήμερα μπροστά από τα μάτια της, σα να ξαναζεί μια ολόκληρη ζωή μαζί του.
Νευρωτικός, εγωκεντρικός και ανώριμος από τη μία, αλλά γοητευτικός και ταλαντούχος από την άλλη, ο Βικτόρ αποδοκιμάζει και απορρίπτει τη ζωή της μπουρζουαζίας, καθώς ο ίδιος απολαμβάνει τη φήμη και την μποέμ στάση που του εξασφαλίζει η δουλειά του συγγραφέα. Η Σάρα, ανεξάρτητη, δίχως αναστολές, αφήνει τις επιθυμίες και τα συναισθήματα να διεγείρονται στην κοινή τους ζωή, με σύμμαχο την δημιουργία και την ελευθερία της λογοτεχνίας.
Διανομή: Danaos Films