10/5/18

Βηρυτός - Beirut

Όταν είδα για πρώτη φορά τον Τζον Χαμ στην τηλεοπτική σειρά «Mad men» (υπήρξε και υποψήφιος για το «Βραβείο Εξέχουσας Ανδρικής Ερμηνείας σε Δραματική Σειρά»), είχα σκεφτεί πόσο καλός θα ήταν ακόμα και να υποδυθεί τον Τζέιμς Μποντ… Φυσιογνωμικά βρίσκεται πολύ κοντά στην περιγραφή του συγγραφέα Ιαν Φλέμινγκ και διαθέτει ταλέντο. 

Στο Beirut, ο Τζον Χαμ υποδύεται τον Μέισον Σκάιλς, ένα πρώην διπλωμάτη που οι μυστικές υπηρεσίες τον στέλνουν πίσω στη Βηρυτό (πόλη που τον στοιχειώνει, επειδή εκεί είχε «χάσει» τη γυναίκα του) για να  διαπραγματευτεί την ανταλλαγή ενός παλιού του φίλου. Είναι αρκετά καλός και καταφέρνει να δεσπόζει στην ταινία, δίνοντας ανθρώπινη και όχι καρτουνίστικη (του υπερήρωα) υπόσταση στο ρόλο του πανέξυπνου, ευέλικτου, παρά το ελάττωμα του αλκοολικού πλέον, διπλωμάτη. Δίπλα του η Ρόζαμουντ Πάικ στο ρόλο της μοιραίας γυναίκας, βοηθάει στο να γίνεται πιο μυστηριώδης η πολύπλοκη -ή ούτως ή άλλως- υπόθεση.
Πρόκειται για παλιομοδίτικη κατασκοπεία σε πολυπολιτισμικό φόντο, όπου  κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, το συμφέρον και το ψέμα και δεν ξέρεις ποιον να εμπιστευθείς. Ο Μέισον Σκάιλς, ως παλιά καραβάνα στο κουρμπέτι της Βηρυτού, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα καλύτερα από τους γραφειοκράτες που προστρέχουν στις εύκολες λύσεις («στέλνουμε τους μισθοφόρους και τα ισοπεδώνουμε όλα»), ανάλογα με το τι συμφέρει τους ίδιους προκειμένου να μη χάσουν και τη θέση τους στην Υπηρεσία.
Η ταινία βλέπεται (ακόμα και με ιστορικό) ενδιαφέρον (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 10/5/18
Είδος: Περιπέτεια / Δράμα
Σκηνοθεσία: Μπραντ Άντερσον
Παίζουν: Τζον Χαμ, Ρόζαμουντ Πάικ, Ντιν Νόρις, Μαρκ Πελεγκρίνο, Λάρι Πάιν, Σι Γούιγκαμ, Άλον Μόνι Αμπάουτμπουλ, Ίντιρ Τσέντερ, Τζόνι Κόιν
Σύνοψη: Βηρυτός 1982. Δύο μυστικοί πράκτορες της CIA αναθέτουν στον Μέισον Σκάιλς, έναν πρώην Αμερικανό διπλωμάτη, να επιστρέψει στον Λίβανο μετά από δέκα χρόνια, για να διαπραγματευτεί τη ζωή ενός φίλου του. Τίποτα δεν είναι όπως το θυμόταν και εκτός από τα φαντάσματα του παρελθόντος, ο Μέισον βρίσκεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις που αφορούν τις προθέσεις του ισραηλινού στρατού, επικεφαλής Αμερικανών πολιτικών, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και διεφθαρμένων γραφειοκρατών.
Διανομή: Feelgood