Σινέ Ρεξ Αμαρουσίου (1946 - 1990)

Ο θερινός κινηματογράφος ΡΕΞ Αμαρουσίου, από το 1946 που λειτούργησε στο οικόπεδο του Αντύπα επί της οδού Ράλλη (μεσοτοιχία με την ΗΒΗ Αμαρουσίου), ήταν δημιούργημα του πατέρα μου Αντώνη, που τότε εργαζόταν ως υπεύθυνος διανομής στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και του μικρότερου αδελφού του Δημήτρη, που ήταν μηχανικός προβολής στον κινηματογράφο ΠΑΝΘΕΟΝ στην Αθήνα.
Οι δύο τους, το λειτούργησαν μέχρι και το καλοκαίρι του 1964. ενώ το μπαρ του κινηματογράφου, κρατούσε ο μεσαίος αδελφός Θόδωρος, που ήταν επιπλοποιός.
Μετά το 1964 το ΡΕΞ άλλαξε πολλά χέρια μέχρι να καταλήξει πολυκατοικία.
Κατεδαφίστηκε το 1990, θυσία στο βωμό της αντιπαροχής και μαζί του γκρεμίστηκε ένας ολόκληρος τρόπος ζωής. Το καλοκαιρινό σινεμαδάκι. Ο καλύτερος και φτηνότερος τρόπος διασκέδασης για πολύ κόσμο. Μιας διασκέδασης που όσο πάει και σπανίζει, για να μην πούμε ότι εκλείπει μπροστά στην επέλαση των multiplex.
Οι ασπρόμαυρες και αργότερα οι έγχρωμες εικόνες, η πάνινη πολυθρόνα, το χαλίκι στην πλατεία, η μυρωδιά από το αγιόκλημα και το γιασεμί, το νυχτερινό αεράκι καθώς και ο κλασικός πασατέμπος ήταν οι βασικοί συντελεστές της διασκέδασης των ανθρώπων της εποχής και το απολάμβαναν με όλες (μα όλες) τους τις αισθήσεις: Όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή (όταν επρόκειτο για ερωτευμένα ζευγαράκια που τα εξυπηρετούσε το σκοτάδι).
Το ΡΕΞ Αμαρουσίου είχε και ένα άλλο πλεονέκτημα απέναντι στους άλλους θερινούς κινηματογράφους της πόλης (Τιτάνια και Αμαρυσία): Η σκηνή του (επειδή ήταν κατασκευασμένο για να λειτουργεί και ως θέατρο: μεγάλη σκηνή, παρασκήνια, καμαρίνια ηθοποιών, αυλαία, υποβολείο) βρισκόταν προς την ανατολή. Έτσι, όταν είχε φεγγάρι, οι θεατές το απολάμβαναν να βγαίνει πίσω από την οθόνη για να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι μεσ’ τη νύχτα. Καλοκαιρινά βράδια σε όλο τους το μεγαλείο! Γλυκές αναμνήσεις, πλέον...
(Απόσπασμα από άρθρο μου στην Αμαρυσία 21/5/1990)

Η είσοδος του  ΡΕΞ (1948 - οικογενειακό αρχείο)

Η "πλατεία" του ΡΕΞ (1948 - οικογενειακό αρχείο)

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Ευάγγελος Φιλιππαίος
σε σχολική παράσταση στο ΡΕΞ
(1950 - αρχείο Ευάγγελου Φιλιππαίου)