21/6/18

Αγαπώντας τον Πάμπλο – Loving Pablo

Μια πτυχή της ζωής του Πάμπλο Εσκομπάρ, του διαβόητου βαρόνου της κοκαΐνης, μέσα από τα μάτια της ερωμένης του Βιρχίνια Βαγιέχο, η οποία όταν τον γνώρισε ήταν διάσημη δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια. 

Το φιλμ, παραγωγής του Χαβιέ Μπαρδέμ, βασίζεται στα απομνημονεύματα της Βαγιέχο «Αγαπώντας τον Πάμπλο, μισώντας τον Εσκομπάρ» (κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός) και έχει ένα σενάριο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Χαβιέ Μπαρδέμ, που μόνον γι’ αυτόν αξίζει να βλέπεις την ταινία, αφού την αιματοβαμμένη πορεία της ζωής του τη γνωρίζει ο κόσμος όλος. 
Δίπλα του, η Πενέλοπε Κρουζ διαθέτει εκείνη τη μεγάλη γκάμα εκφράσεων και συναισθημάτων, που απαιτούνται για να υποδυθεί μια κοπέλα, η οποία νόμιζε ότι θα παραμείνει αντικειμενική παρατηρητής της ζωής μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας όπως ο Εσκομπάρ και στην εξέλιξη διαπίστωσε, ότι δίπλα του η ζωή της δεν μπορούσε να έχει καμία ασφάλεια.
Πλούσιο, θεαματικό και βίαιο ταυτόχρονα το φιλμ, εστιάζει περισσότερο στους «ανθρώπινους» χαρακτήρες του Πάμπλο και της Βιρχίνια και δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από όλα εκείνα που έχουν ασχοληθεί με τον κόσμο των καρτέλ ναρκωτικών (τα «Sicario ο εκτελεστής» και «American made», μου έρχονται πρώτα στο μυαλό). 
Για την ιστορία αναφέρεται, ότι υπάρχουν και σήριαλ, τα οποία έχουν ασχοληθεί εκτενέστερα με τον Εσκομπάρ, όπως το «Narcos» και το «Μετά τον Εσκομπάρ: Κωδικό όνομα JJ», που προβάλλονται αυτή την εποχή στο Netflix και στην ΕΡΤ2 αντίστοιχα, καθώς και το σήριαλ «Pablo Escobar», που είχε προβληθεί το 2016 στο Star. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 21/6/18
Είδος: Περιπέτεια / Βιογραφική
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα 
Παίζουν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Πίτερ Σκάρσγκαρντ, Τζούλιετ Ρεστρέπο
Σύνοψη: Η άνοδος και η πτώση του μεγαλύτερου βαρόνου ναρκωτικών στον κόσμο, Πάμπλο Εσκομπάρ, μέσα από τα μάτια της ερωμένης του και διάσημης δημοσιογράφου Βιρχίνια Βαγιέχο. Η ταινία καταγράφει την «ηγεμονία» του καρτέλ του Εσκομπάρ στην Κολομβία, σε μια περίοδο βίας και τρομοκρατίας που χώρισε τη χώρα στα δύο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Η ταινία είναι βασισμένη στα απομνημονεύματα της Βαγιέχο με τίτλο «Loving Pablo, Hating Escobar».
Διανομή: Odeon