19/4/18

Θέλμα - Thelma

Θρησκοληψία, καταπίεση στην οικογένεια, ομοφυλική αγάπη και υπερφυσικές δυνάμεις χαρακτηρίζουν συνολικά αυτό το φιλμ από τη Νορβηγία, που μας έφερε στο νου –μεταξύ άλλων- και την ταινία «Κάρι: Έκρηξη οργής» του Μπράιαν Ντε Πάλμα.

Η Θέλμα του τίτλου, από μικρή αντιμετωπίζει κρίσεις άγχους και ζήλειας  και πάνω στην οργή της ανακαλύπτει ότι διαθέτει κάποιες υπερφυσικές δυνάμεις, τις οποίες, στην προσπάθεια να βρει την ταυτότητά της μεγαλώνοντας, χρησιμοποιεί παρόλο που φαίνεται να αντιμετωπίζει και κάποιο δίλλημα
Το ψυχολογικό δράμα της κεντρικής ηρωίδας (που αποδίδεται πειστικά από την Έλι Χάρμπο) και οι εσωτερικές συγκρούσεις της, συνδυάζονται με εικόνες από τη Νορβηγική φύση, όπως αέρας που φυσάει στα δάση, απειλητικά φυλλώματα δέντρων, παγωμένες λίμνες, θάλασσα, πουλιά και φίδια. Όλα αυτά υποβάλλουν το θεατή και προσθέτουν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα στην ταινία. Όμως, ο αργός σκηνοθετικός ρυθμός και η τάση του σκηνοθέτη να μιμηθεί κορυφαίους σκηνοθέτες του είδους (ακόμα και τα «Πουλιά» του Χίτσκοκ, μου έφεραν στο νου κάποιες σκηνές) αφαιρούν δυναμική από το φιλμ, η οποία θα μπορούσε να το «ανεβάσει» και να καθηλώσει το θεατή (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 19/4/18
Είδος: Φαντασίας / Θρίλερ / Μυστηρίου
Σκηνοθεσία: Γιοακίμ Τρίερ
Παίζουν: Έλι Χάρμπο, Κάγια Γουίλκινς, Χένρικ Ράφαλσεν, Έλεν Ντόριτ Πίτερσεν
Σύνοψη: Η Θέλμα είναι μια ντροπαλή νεαρή κοπέλα, η οποία αφήνει πίσω της τους θρησκόληπτους γονείς της σε μια μικρή πόλη της δυτικής ακτής στη Νορβηγία, προκειμένου να σπουδάσει σε ένα πανεπιστήμιο του Όσλο. Μια μέρα κι ενώ βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, κυριεύεται από μια έντονη και αναπάντεχη κρίση, η οποία μοιάζει με εκείνες της επιληψίας. Το ίδιο αναπάντεχη για τη Θέλμα, είναι η έλξη που νιώθει για την Άνγια, μια πανέμορφη συμφοιτήτριά της, η οποία δείχνει να ανταποκρίνεται στην μαγνητική παρουσία της μοναχικής, παράξενης επαρχιώτισσας. Καθώς κυλάει η ακαδημαϊκή χρονιά, η Θέλμα κυριεύεται ολοένα και περισσότερο από τα έντονα αισθήματά της για την Άνγια. Αισθήματα που δεν τολμά να τα παραδεχτεί ακόμα και στον ίδιο της τον εαυτό. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, βιώνει ολοένα και συχνότερες και πιο έντονες κρίσεις. Καθώς καθίσταται ξεκάθαρο ότι αυτές οι κρίσεις αποτελούν απλώς ένα σύμπτωμα ανεξήγητων, ενδεχομένως και επικίνδυνων, υπερφυσικών ικανοτήτων, η Θέλμα καλείται να αντιμετωπίσει τραγικά μυστικά του παρελθόντος της, αλλά και τις τρομακτικές επιπτώσεις των δυνάμεών της.
Διανομή: Seven Films