15/3/18

Ο θεριστής - Le semeur

Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο «L' homme semence» της Violette Ailhaud, η οποία το  έγραψε σε ηλικία 84 ετών το 1919, όταν για δεύτερη φορά σε 70 χρόνια, το χωριό της έχασε όλους τους άντρες του. Η Violette Ailhaud στη διαθήκη της έγραφε, να δημοσιευτεί το βιβλίο το 1952, εκατό ακριβώς χρόνια από το χειμώνα που έζησε την ιστορία της με το Θεριστή, όπως και έγινε.

Βρισκόμαστε στη Γαλλία γύρω στο 1852, όταν έχει καταλυθεί η Β' Γαλλική Δημοκρατία (1848-1852), διότι ο Λουδοβίκος Ναπολέων, ανιψιός του Βοναπάρτη, έχει ζητήσει από το νομοθετικό σώμα τροποποίηση, ώστε να μπορεί να επανεκλεγεί και επειδή παίρνει αρνητική απάντηση έχει φέρει νέο σύνταγμα, που του επιτρέπει από τις 2 Δεκεμβρίου 1852 με δημοψήφισμα να ανακηρυχθεί Αυτοκράτορας ως Ναπολέων Γ'. 
Την ανακήρυξή του, χωρίς άλλες λεπτομέρειες πάνω στα ιστορικά γεγονότα, την ακούμε από μια συζήτηση που κάνουν οι γυναίκες, οι οποίες έχουν μείνει τελείως μόνες σε ένα χωριό στους πρόποδες των Γαλλικών Άλπεων. Το ανελεύθερο καθεστώς, (που επεκράτησε από το 1852 μέχρι το 1860 με λογοκρισία και αδρανοποίηση του νομοθετικού σώματος), ρημάζει τη χώρα και οι άντρες πολεμούν σκοτώνονται, αιχμαλωτίζονται και στην καλύτερη περίπτωση εξορίζονται.
Το story ξεκινά από τη στιγμή που οι γυναίκες προβληματίζονται πάνω στη ζωή τους χωρίς τους άντρες τους. Ο φακός της Μαρίν Φρανσέν τις παρακολουθεί στο νοικοκυριό τους, στα χωράφια να σπέρνουν και να θερίζουν και ενώ η ταινία είναι ύμνος στην ακαταμάχητη γυναικεία φύση, το μυαλό σου, πηγαίνει κατευθείαν στην ταινία «Αποπλάνηση» της Σοφία Κόπολα. Πλην όμως εδώ δεν υπάρχει το χαρακτηριστικό της βίας. Η αποπλάνηση οργανώνεται για… καλό σκοπό. 
Το φορμά της προβολής, που παραπέμπει σε άλλη εποχή του σινεμά, η φωτογραφία γενικά και ο αργός σκηνοθετικός ρυθμός, δίνουν ένα ρομαντισμό και ένα λυρισμό στην ταινία, της οποίας το σενάριο επικεντρώνεται στο πρόσωπο μιας από τις γυναίκες, της Βιολέτ, που θα έχει τη χαρά και την ικανοποίηση να περιποιηθεί το μοναδικό –περαστικό- άντρα που θα φιλοξενηθεί στο χωριό. Έναν άντρα που θα σεβαστεί την απόφαση των γυναικών.( Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 15/3/18
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Μαρίν Φρανσέν 
Παίζουν: Πολίν Μπουρλέ, Ραφαέλ Αγκογκέ, Τεό Κόστα Μαρίνι, Φρανσουά Λεμπρούν, Αλμπάν Λενουάρ  
Σύνοψη: Η Βιολέτ είναι σε ηλικία γάμου το 1852 όταν ξαφνικά όλοι οι άνδρες του χωριού αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν λόγω του πολέμου. Οι γυναίκες περνούν μεγάλο διάστημα απομονωμένες, κάνοντας όλες τις εργασίες μόνες τους, και παίρνουν έναν όρκο: «Εάν εμφανιστεί κάποιος άνδρας, θα είναι για όλες μας».
Διανομή: Filmtrade