2/3/17

Τ2 Τrainspotting

Η θρυλική παρέα επιστρέφει με σκηνοθέτη πάλι τον Danny Boyle για να ταράξει τα νερά της συμβατικότητας
Γίνεται να επιστρέψεις στη νιότη σου;  Κι αν ναι, είσαι τουρίστας ή ξεναγός; Ο Danny Boyle έρχεται να απαντήσει στην ερώτηση με αφοπλιστική ειλικρίνεια και αναλλοίωτο χιούμορ. Η ταινία  T2 Trainspotting (sequel της προ 20ετίας σχεδόν ταινίας του) είναι ένα δείγμα υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, όπως ένα γνήσιο, ανθρωποκεντρικό, εκκεντρικό και μεγαλόψυχο σινεμά ξέρει να επιδεικνύει. Η θρυλική παρέα εκείνης της τολμηρής και ανατρεπτικής ταινίας, επιστρέφει για να μαλώσει, να παίξει ξύλο, να κλέψει αλλά και να θυμηθεί, να διαπιστώσει την πλάνη του να πιστεύεις ακράδαντα στα κίνητρα σου, να κάνει απολογισμό, να δοκιμάσει τις ίδιες χημείες, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Ας θυμηθούμε σε ποιο σημείο είχαμε αφήσει τους φίλους μας.
Οι τέσσερις παιδικοί φίλοι / συνεργάτες / εχθροί πήγαν μέχρι το Λονδίνο για να πουλήσουν μια σεβαστή ποσότητα ηρωίνης που έφτασε στα χέρια τους τυχαία. Όσο οι άλλοι κοιμούνται, ο Mark Renton το σκάει παρέα με όλα τα λάφυρα: 16.000 λίρες σε μετρητά. Το σκάει. Και δεν ξαναγυρίζει. Αφήνει 4.000 λίρες σε μία θυρίδα για τον Spud. Μια ευγενική κίνηση, χωρίς καλό αποτέλεσμα, καθώς ο αποδέκτης έχει ακλόνητο εθισμό στην ηρωίνη. 
Ο Sick Boy, που ποτέ δεν προβληματίστηκε από την ανάγκη να είναι πιστός, ζηλεύει οικτρά και θυμώνει. Αν κάποιος έπρεπε να προδώσει τους φίλους του, αυτός ήταν ο κατάλληλος. Καταριέται την αδυναμία του και ονειρεύεται να πάρει εκδίκηση. Ο Frank Begbie πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του σαν κινούμενη χειροβομβίδα. Ο Renton τον απασφάλισε. Η οργή του μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική, αλλά δεν πρόκειται να είναι η μοναδική απώλεια.  
Ο Danny Boyle θυμάται: «Με την πρώτη ταινία φτιάξαμε την καριέρα μας. Είχαμε μόλις κάνει το Μικρά Εγκλήματα Μεταξύ Φίλων, που είχε πάει αρκετά καλά και ξαφνικά όλοι ήθελαν να κάνουμε κι άλλη ταινία. Είχαμε το καταπληκτικό βιβλίο του Irvine και μας στοίχειωνε ακόμα. Ο John Hodge είχε αρχίσει να δουλεύει το σενάριο και κατευθείαν ξέραμε ότι θα το κάναμε. Μας παρέδωσε 20 σελίδες και φυσικά είπαμε ναι, θα το κάνουμε. Οπότε βασικά πέσαμε πάνω του».
Ο σεναριογράφος John Hodge συμπληρώνει: «Το φοβερό είναι να είσαι εντελώς άπειρος. Να μην έχεις κάνει πολλά πριν, να μένεις έκπληκτος με αυτό που θα συμβεί. Εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε μια διασκεδαστική ταινία τότε. Τελειώναμε το σενάριο και σταδιακά αντιληφθήκαμε το αυξανόμενο ενδιαφέρον. Έλπιζα ότι κάναμε τους ήρωες πιο ανθρώπινους και ότι αποστασιοποιηθήκαμε από το παραδοσιακό πορτρέτο του θύματος. Και, όπως το βιβλίο, το Trainspotting, έδωσε χιούμορ στους χαρακτήρες και αυτογνωσία. Αυτό ήταν κάτι αμφιλεγόμενο. Άρεσε και δεν άρεσε, για τους ίδιους λόγους».
Ο πρωταγωνιστής Ewan McGregor θυμάται το πρώτο μοντάζ: «Πήγα σε μια μικρή αίθουσα στο Soho με τη γυναίκα μου και τον θείο μου. Θυμάμαι να βγαίνω και να είμαι καθηλωμένος. Κοιταζόμασταν, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε για αυτό που είδαμε. Η διεύθυνση φωτογραφίας του Brian Tufano, οι ερμηνείες, η σκηνοθεσία του Danny, η μουσική… ήταν σαν όλα τα στοιχεία να ήταν όσο καλά θα μπορούσαν να είναι. Και το πιο πιθανό ήταν να μην είναι χάλια. Και δεν ήταν».
O Danny Boyle λέει για τη μουσική: «Το κοινό έχει μια έντονη σχέση με το Trainspotting και για αυτό κατά πολύ ευθύνεται η μουσική. Έχουν το σημάδι της, θυμούνται μέρη της ταινίας μόνο και μόνο από τη μουσική. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα έβλεπαν την ταινία, αλλά την είδαν χάρη στη μουσική της (…) Το T2 Trainspotting έχει υπόψη του την πρώτη ταινία, όχι μόνο από άποψη χαρακτήρων και αφήγησης, αλλά και χάρη στην ξεχωριστή επίδραση ως κομμάτι του στυλ ή της κουλτούρας…»  (Παρουσίαση στην Αμαρυσία)
INFO
Σκηνοθεσία: Danny Boyle
Παίζουν: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Anjela Nedyalkova
Σύνοψη: Στην αρχή έμοιαζε με ευκαιρία… μετά έγινε προδοσία.  Έχουν περάσει 21 χρόνια. Πολλά έχουν αλλάξει. Ο Mark Renton (Ewan McGregor) επιστρέφει στο μοναδικό μέρος που μπορεί να αποκαλεί σπίτι. Εκεί τον περιμένουν όλοι: ο Spud (Ewen Bremner), ο Sick Boy (Jonny Lee Miller) και ο Begbie (Robert Carlyle). Αλλά όχι μόνο αυτοί. Τον υποδέχονται η λύπη, η απώλεια, η χαρά, η εκδίκηση, το μίσος, η φιλία, η αγάπη, η επιθυμία, ο φόβος, η μετάνοια, η ηρωίνη, η αυτοκαταστροφή, ο θανάσιμος κίνδυνος. Όλα έχουν παραταχθεί για να τον καλωσορίσουν. 
Προβάλλεται στην Ελλάδα από 2 Μαρτίου 2017 σε διανομή Feelgood, την οποία ευχαριστούμε για τις συνεντεύξεις