14/8/14

Δείπνο ηλιθίων - Le diner de cons

Υπόθεση: Κάθε Τετάρτη, ο Πιερ και οι φίλοι του διοργανώνουν μια εκκεντρική συνάντηση την οποία αποκαλούν «Δείπνο Ηλιθίων». Ο καθένας τους προσκαλεί στο δείπνο αυτό, τον πιο ηλίθιο άνθρωπο που έχει συναντήσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτός που έχει φέρει μαζί του τον πιο χαζό προσκεκλημένο, ανακηρύσσεται νικητής της εβδομάδας. Όλα θα αλλάξουν όταν ο Πιέρ θα προσκαλέσει στο δείπνο τον αγαθό και καλόκαρδο Φρανσουά, υπάλληλο της τοπικής εφορίας.
Κριτική: Η ταινία αρχίζει με ένα τύπο, που το χόμπυ του είναι η συλλογή μπούμεραγκ και τον δείχνει να πετάει μερικά και να τα πιάνει μέχρι που στο τέλος κάποιο επιστρέφοντας θα τον βρει κατακέφαλα. Ο τύπος αυτός πρόκειται να είναι ένα από τα θύματα μιας ομάδας -υποτίθεται πιο έξυπνων ανθρώπων-, οι οποίοι διασκεδάζουν συντρώγοντας μια φορά την εβδομάδα με ηλίθιους.
Το μπούμεραγκ είναι η βάση της ταινίας, η οποία στηρίζεται στο γεγονός ότι κάποιος από την παρέα
, ένας κυνικός εκδότης, ανακαλύπτει για τη συνάντηση έναν ηλίθιο υπάλληλο εφορίας, που έχει σαν χόμπυ να κατασκευάζει σε μικρογραφία με σπίρτα, μεγάλες κατασκευές (ο πύργος του Άιφελ είναι το καμάρι του). Αυτός ο ηλίθιος εφοριακός θα δράσει σαν μπούμεραγκ εις βάρος του κυνικού εκδότη, αφού θα αποδειχθεί καταστροφικός για την επαγγελματική και ιδιωτική του ζωή.
Θεατρική λεπτών αποχρώσεων κωμωδία παρεξηγήσεων (μπουλβάρ), με αρκετά καλές ερμηνείες. Ο Ζακ Βιλερέ ως αφελής χομπίστας εφοριακός, είναι απόλαυση να τον βλέπεις να εκδικείται άθελά του για όλους τους ηλίθιους που έχει εκμεταλλευτεί μέχρι εκείνη την ώρα ο Τιερί Λερμίτ, που πιο κυνικός δεν μπορεί να γίνει και τελικά είναι το μεγάλο θύμα της υπόθεσης.
Βλέπεται ευχάριστα και σαφώς το καλοκαίρι αποδεικνύεται η καλύτερη περίοδος για την κυκλοφορία της (είχε προβληθεί για πρώτη φορά το 1998).
Σκηνοθεσία: Φρανσίς Βεμπέρ
Με τους: Τιερί Λερμίτ, Ζακ Βιλερέ, Φρανσίς Ουστέρ

Προβάλλεται από 14/8/201
(Κριτική μου στο myFilm