16.4.13

Με λένε Ερνέστο (Infancia Clandestina)

Μια γλυκιά παιδική ιστορία αγάπης με φόντο τη δικτατορική περίοδο στην Αργεντινή, είναι αυτή,  η πρώτη, ταινία του Μπενχαμίν Άβιλα, ο οποίος μάλλον έχει σκηνοθετήσει την αυτοβιογραφία του.
Ο Ερνέστος είναι ένα αγόρι που το πραγματικό του όνομα είναι Χουάν, αλλά επειδή η οικογένειά του σύσσωμη ανήκει σε αντιδικτατορική οργάνωση, έχουν αλλάξει όλοι τα ονόματά τους και δραστηριοποιούνται κρυφά, κάτω από τη σοκολατοβιοτεχνία ενός εξ αυτών. Στο σχολείο που πηγαίνει όμως, θα αγαπήσει μια συμμαθήτριά του και εκτός πλέον από τις πολιτικές και αντιστασιακές εμπειρίες του μέσω των γονιών του, θα ζήσει και το μεγάλο έρωτα, αλλά και την επακόλουθη απόρριψη, όταν θα μαρτυρήσει στη μικρή του φίλη ποιος είναι πραγματικά.
Μέσα από μια - όχι και γρήγορη θα έλεγα - αφήγηση, και με παρεμβαλλόμενες βίαιες σκηνές σε έξοχα - ομολογουμένως - κόμικς, πληροφορούμεθα έμμεσα τι συνέβαινε στην Αργεντινή το 1979 και ταυτόχρονα βλέπουμε τον αντίκτυπο αυτής της κατάστασης στις παιδικές ψυχές.
Το παιδί Ερνέστος, ακολουθώντας τις συμβουλές των γονιών του, χάνει σιγά-σιγά την παιδικότητά του και ωριμάζει στο τέλος σε Χουάν, παρασύροντας το θεατή με τη γλυκόπικρη ιστορία του.
Υπόθεση: Αργεντινή, 1979. Έπειτα από χρόνια εξορίας από τη Χούντα ως μέλη της Αντίστασης, ο δωδεκάχρονος Χουάν και η οικογένειά του επιστρέφουν στο Μπουένος Άιρες με καινούργιες, πλαστές ταυτότητες. Οι γονείς του Χουάν μαζί με τον θείο Μπέτο είναι μέλη της οργάνωσης των Μοντονέρος, που εξακολουθεί να μάχεται κατά της σκληρής δικτατορίας που κυβερνά ακόμη τη χώρα, και διώκονται αλύπητα λόγω των δραστηριοτήτων τους. Γι’ αυτό έξω από το σπίτι και στο σχολείο, ο ανήλικος μαθητής έχει άλλο όνομα… Εκεί όλοι τον ξέρουν ως Ερνέστο – ένα όνομα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει, καθώς διακυβεύεται η ασφάλεια της οικογένειάς του. Η γνωριμία του με την συμμαθήτριά του Μαρία θα αποτελέσει την αρχή για μια ιδιότυπη, δυνατή σχέση μεταξύ τους. 
Σκηνοθεσία: Μπέντζαμιν Αβίλα
Με τους: Ναταλία Ορέιρο, Τεό Γκουτιέρες Ρομέρο, Ερνέστο Αλτέιρο, Μαγιάνα Νέιβα 
Προβάλλεται από 18-4-2013

(Κριτική μου στο myFilm)