20/9/20

Η εποχή της βροχής – Wet season

Μέσα από τη σχέση μιας δασκάλας με έναν μαθητή της, ο Άντονι Τσεν (βραβευμένος το 2013 με Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Καννών) μας μιλάει με εξαιρετική ευαισθησία και τρυφερότητα για τη μητρότητα, τον εφηβικό έρωτα και την αποξένωση.

Η Λινγκ διδάσκει την κινεζική γλώσσα σε ένα τμήμα αρρένων ενός σχολείου στη Σιγκαπούρη. Όλοι οι μαθητές την αντιμετωπίζουν, όπως και εμείς αντιμετωπίζαμε τη δασκάλα μας της ξένης γλώσσας, με αδιαφορία και πειράγματα. Όλοι εκτός από έναν, τον Γουέι Λουν που πρέπει να μάθει οπωσδήποτε τη γλώσσα μιας και θέλει πολύ να εργαστεί στην Κίνα.
Έτσι η Λινγκ, που ζει ουσιαστικά με τον παραπληγικό πεθερό της, μιας και ο άντρας της τον περισσότερο χρόνο απουσιάζει σε δουλειές και συνέδρια και η σχέση τους βρίσκεται στο κόκκινο, επειδή εκείνη αγωνίζεται να μείνει έγκυος αλλά δεν τα καταφέρνουν, βρίσκει μια διέξοδο από την ψυχολογική πίεση που δέχεται αφιερώνοντας περισσότερες ώρες στον μαθητή που έχει έφεση για μάθηση. Δεν φαίνεται να την ελκύει με άλλο τρόπο ο μαθητής της, ή το κρύβει επιμελώς. Η ερμηνεία της Yann Yann Yeo, στο θέμα των εσωτερικών συγκρούσεων της Λινγκ είναι εκπληκτική.
Ο Γουέι Λουν (υπέροχος ο Jia Ler Koh) από την άλλη, που φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί από τους γονείς του και στο πρόσωπο της δασκάλας του έχει βρει μια μητέρα και μια φίλη, προσκολλάται σ’ αυτήν χωρίς να είναι σαφές τι περισσότερο επιδιώκει πέραν της μάθησης, αν και ως έφηβος δείχνει ότι αισθάνεται κάτι περισσότερο γι’ αυτήν.
Το θέμα είναι πολύ λεπτό για την κοινωνία της Σιγκαπούρης και ο σκηνοθέτης καταφέρνει να είναι πάρα πολύ διακριτικός στον τρόπο που παρακολουθεί τη σχέση τους. Η δασκάλα προσπαθεί να παραμείνει αφοσιωμένη τόσο στο επαγγελματικό της καθήκον όσο και στις συζυγικές υποχρεώσεις της και ο μαθητής θέλει να την εκμεταλλευτεί για να μάθει καλά τη γλώσσα, αλλά είναι ένας έφηβος που εκπαιδεύεται και στις πολεμικές τέχνες και ώρες-ώρες κυριεύεται από το ναρκισσισμό του και τις ορμόνες του, που δύσκολα συγκρατούνται.
Η ιστορία όμως εξελίσσεται στην εποχή των μουσώνων και η συνεχής βροχή (που «λειτουργεί» όπως στα αμερικανικά αισθηματικά δράματα, να τα λέμε όλα) φέρνει τους δυο χαρακτήρες πιο κοντά.
Δεν μπορώ να περιγράψω περισσότερο την ταινία, θα καταστρέψω το συναισθηματικό suspense, μπορώ να πω όμως ότι αποτελεί ένα μοναδικό πορτρέτο μοναξιάς και πολυπλοκότητας σχέσεων και να τη χαρακτηρίσω πολύ καλή όχι μόνον σεναριακά και σκηνοθετικά, αλλά και από άποψη ερμηνειών και «υγρής» φωτογραφίας. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO 
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 24/9/2020
Είδος: Κοινωνική / Δράμα (103΄)
Χώρα: Σιγκαπούρη (2019)
Σκηνοθεσία: Anthony Chen
Παίζουν: Yann Yann Yeo, Jia Ler Koh, Christopher Ming-Shun Lee, Shi Bin Yang
Σύνοψη: Η Εποχή της Βροχής αφηγείται την ιστορία μιας σαραντάρας καθηγήτριας κινέζικης γλώσσας που μετά από χρόνια γάμου αδυνατεί να μείνει έγκυος με τον απορροφημένο από τις δουλειές σύζυγό της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει τον ανήμπορο πεθερό της. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η σχέση που θα αναπτύξει με έναν από τους νεαρούς μαθητές της θα την οδηγήσει σε πρωτόγνωρα μονοπάτια.
Διανομή: One From The Heart