23/9/20

Μήπως είσαι ο τύπος μου; - Pas son genre

Όταν ερωτεύονται οι διαφορετικές κουλτούρες: Ο Κλεμάν, είναι παριζιάνος καθηγητής φιλοσοφίας που μετατίθεται για έναν χρόνο στην επαρχιακή πόλη Αράς. Εκεί γνωρίζει μια κομμώτρια τη Τζένιφερ και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια ιδιότυπη σχέση. Εκείνος είναι αφοσιωμένος στην κουλτούρα, του αρέσουν οι περιπετειούλες αλλά όχι οι δεσμεύσεις, εκείνη είναι μια απλή κοπέλα, με μπόλικες ερωτικές εμπειρίες στην οποία μια βραδιά στο μπαρ με καραόκε της αρκεί για να ξεδώσει, ενώ συναισθηματικά θέλει να ακουμπήσει σε κάποιον μόνιμα και νόμιμα. Δυο τελείως διαφορετικοί κόσμοι, που εκδηλώνονται σταδιακά μέσα από διάφορα περιστατικά.
Κλασική ιστορία, κλισέ εξέλιξη, με κάποιο αιφνιδιαστικό φινάλε και το όλο θέμα «αγγιγμένο» πολύ επιφανειακά από τον βέλγο σκηνοθέτη Λουκά Μπελβό, ενώ θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει ένα αισθηματικό δράμα με διεισδυτικότητα στους χαρακτήρες.
Ο Μπελβό πιάνει ξώφαλτσα την ιστορία και ξεδιπλώνει μόνο τη δυσλειτουργία της σχέσης, όπως εκφράζεται μέσα από τα γούστα των δυο βαθιά ερωτευμένων νέων, τους οποίους ερμηνεύουν σωστά οι δύο συμπαθητικοί πρωταγωνιστές.
Η ταινία βλέπεται ευχάριστα.
INFO
Προβάλλεται 23/9/20 (ΕΡΤ3 στις 22.00)
Είδος: Ρομαντική κομεντί (111’)
Χώρα: Γαλλία (2014)
Σκηνοθεσία: Λουκά Μπελβό
Παίζουν: Εμιλί Ντεκέν, Λοΐκ Κορμπερί
Σύνοψη: Ο Κλεμέν, ένας νέος Παριζιάνος καθηγητής φιλοσοφίας μετατίθεται για έναν χρόνο, στην επαρχιακή πόλη Αράς. Mακριά από το Παρίσι και την νυχτερινή του ζωή, ο Κλεμέν δεν ξέρει πώς θα καταφέρει να περάσει αυτόν το χρόνο, παρά την βοήθεια του Καντ και του Προυστ. Η Τζένιφερ, μια όμορφη κομμώτρια από το Αράς, πιστεύει ότι ένα καλό κούρεμα μπορεί να αλλάξει την ζωή των ανθρώπων και περνάει τον χρόνο της διαβάζοντας κουτσομπολίστικα περιοδικά και τραγουδώντας καραόκε. Όταν οι δύο τους συναντηθούν, ο έρωτάς τους θα είναι δυνατός και θα τους συναρπάσει. Είναι όμως αυτός ο έρωτας αρκετός για να γεφυρώσει τους δύο διαφορετικούς κόσμους τους;