23/2/20

Οι αρμοί της χούντας

Ο ανιψιός μου είναι πολύ μελετηρός μαθητής. Βέβαια γκουγκλάρει για να μάθει κάτι, που είναι δυνατό να διαβάζει άλλα αντ’ άλλων, πάντως είναι μελετηρός και σκέφτεται. Προχθές άκουσε τον Τσίπρα που είπε ότι «όταν έρθει Δεύτερη Φορά Αριστερά θα ελέγχει τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» και έκανε βουτιά στο Βικιλεξικό. Αλλά απογοητεύτηκε όπως μου είπε.

* * * 
«Πληκτρολογώ στο Γκουγκλ “Αρμοί εξουσίας” και αποτέλεσμα μηδέν, γράφω σκέτα “Αρμός” και διαβάζω: “Αρμός είναι (1) το σημείο στο οποίο εφάπτονται δυο ή περισσότερες επιφάνειες (2) το κενό, η σχισμή, που δημιουργείται μεταξύ δυο επιφανειών που έχουν συνενωθεί (3) οι κλειδώσεις στα κόκκαλα (4) είδος εσωτερικού σύρτη πόρτας και (5) το ταίριασμα συγχορδιών και μελωδιών”. Έπαθα κοκομπλόκο αλλά δε ρώτησα, γιατί ο μπαμπάς δεν γουστάρει πια να αναφέρουμε το όνομα του Τσίπρα στο σπίτι.  Έτσι πληκτρολόγησα “Εξουσία” μπας και βγάλω άκρη». 
* * *
Στο σημείο αυτό συγκρατήθηκα να μη γελάσω, διότι ο πατέρας του κάποτε ήταν υπέρμαχος του πρώην πρωθυπουργού. Τον άφησα να συνεχίσει.
* * *
«Διάβασα λοιπόν στο Βικιλεξικό, ότι “εξουσία είναι η δυνατότητα που έχει ένα κράτος να ελέγχει ή να υπαγορεύει τις ενέργειες του λαού του” και έμπλεξα. Τι γίνεται; Πώς ελέγχονται οι επαφές επιφανειών, οι σχισμές, οι κλειδώσεις στα κόκκαλα, ο σύρτης στην πόρτα μας και οι συγχορδίες; Πώς κολλάνε όλα αυτά;»
* * *
«Κανονικά θα έπρεπε να σε στείλω στον πατέρα σου, που ήθελε να σε γράψει και στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχε χάρη. Άκου. Πρόκειται για μια μπαρούφα του δικού σου, που άλλα λέει και άλλα εννοεί. Μη νομίζεις ότι όλοι ψάχνουν -όπως εσύ- το Βικιλεξικό» «Δηλαδή είναι χαζός;» «Χαζός δεν είναι, αλλά επειδή πολλοί τον συμπαθείτε δεν θέλει να σας πει κατάμουτρα, πως αν θα έλθει η Δεύτερη Φορά Αριστερά, θα επιβάλλει τη θέλησή της ελέγχοντας και τις επαφές σας και τα κενά σας και τις κλειδώσεις σας και τους σύρτες στις πόρτες σας», είπα χαμογελώντας.
* * *
«Θείε με δουλεύεις» «Δεν σε δουλεύω εγώ. Θυμάσαι που λέγαμε πρόπερσι για τις τρεις εξουσίες του κράτους, τη Νομοθετική, την Εκτελεστική και τη Δικαστική που πρέπει να είναι ανεξάρτητες;» «Αυτό θυμόμουν και γι’ αυτό δεν ρώτησα τον μπαμπά» «Ε, κολλάνε, άμα ο φίλος σου ο Τσίπρας θέλει να τα κάνει όλα μόνος του…» «Μα γίνονται αυτά τα πράγματα θείε;» «Εγώ που έχω ζήσει και μια στρατιωτική δικτατορία ξέρω ότι γίνονται. Από τον Τσίπρα, δεν ξέρω…» 
(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη Αμαρυσία του Σαββατοκύριακου 22-23/2/2020)