31/10/19

Πόνος και δόξα - Dolor y gloria

Το τρίτο μέρος μιας άτυπης τριλογίας που χρειάστηκαν 32 χρόνια για να ολοκληρωθεί, όπως λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, είναι το «Πόνος και δόξα» (τα δύο προηγούμενα ήσαν οι ταινίες «Ο νόμος του πόθου» και «Κακή εκπαίδευση») 

και αυτό διότι και στις τρεις αυτές ταινίες, οι πρωταγωνιστές είναι άντρες  και σκηνοθέτες του κινηματογράφου, ενώ η επιθυμία και η μυθοπλασία αποτελούν τους πυρήνες αυτών των ταινιών. Η μυθοπλασία και η ζωή είναι στις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και η ζωή, όπως είναι φυσικό, περιλαμβάνει πόνο και δόξα.
Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη και τρυφερή -για τα μέτρα του Αλμοδόβαρ- ταινία, που κυλάει με αργό ρυθμό, αλλά ικανό για να απολαμβάνεις την ερμηνεία του Μπαντέρας και να ζεις μαζί του τις συνθήκες φτώχιας που έζησε ως Σαλβαδόρ στα παιδικά του χρόνια καθώς και την απομόνωσή του μεγαλώνοντας. .
Το σενάριο παρακολουθεί έναν βετεράνο σκηνοθέτη, τον Σαλβαδόρ Μάγιο να διανύει τρεις φάσεις τις ζωής του: την παιδική του ηλικία στη δεκαετία του ’60, την εφηβεία του στη Μαδρίτη της δεκαετίας του ’80 και στην τωρινή του περίοδο της παρακμής, που πλέον ζει απομονωμένος, θλιμμένος, φιλάσθενος, αποκομμένος από τον κόσμο αλλά και από τον χώρο του κινηματογράφου.
Τον σκηνοθέτη (και alter ego του Αλμοδόβαρ) υποδύεται ο έξοχος Αντόνιο Μπαντέρας, ίσως στον καλύτερό του ρόλο μετά το «Δέσε Με!», στον οποίο έχει πέσει το βάρος ενός χαρακτήρα που καλείται να πάρει πολλά ρίσκα, ενώ η Πενέλοπε Κρουζ υποδύεται τη μητέρα του Σαλβαδόρ Μάγιο, στην παιδική του ηλικία και η Χουλιέτα Σεράνο την ηλικιωμένη μητέρα του. Πολύ καλές στους ρόλους τους και οι δύο.
Μεγάλο μέρος του σεναρίου καταλαμβάνει το παρόν του σκηνοθέτη, με αρκετά flashbacks από την παιδική του ηλικία, που μετανάστευσε με τους γονείς του σε ένα χωριό στη Βαλένθια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, την πρώτη του ερωτική επιθυμία, τον πρώτο του έρωτα στη Μαδρίτη, τον πόνο αυτού του χωρισμού ενώ ο έρωτας ήταν ακόμα φρέσκος και έντονος, τη συγγραφή ως μοναδική θεραπεία να ξεχνιέται, την πρώτη του επαφή με το σινεμά και το κενό που αισθάνεται όταν δεν μπορεί πλέον να κάνει ταινίες. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 31/10/2019
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ
Παίζουν: Αντόνιο Μπαντέρας, Πενέλοπε Κρουζ, Ασιέρ Ετσεαντία, Χουλιέτα Σεράνο, Λεονάρντο Σμπαράλια, Νόρα Νάβας 
Σύνοψη: Ένας κινηματογραφιστής στη δύση της καριέρας του αναπολεί τη ζωή του: τη μητέρα του, τις ερωμένες του, τους ηθοποιούς με τους οποίους δούλεψε. Τη δεκαετία του ‘60 σε ένα μικρό χωριό της Βαλένθια, τη δεκαετία του ‘80 στη Μαδρίτη και το σήμερα, όπου νιώθει την απόλυτη μοναξιά και είναι αντιμέτωπος με τη θνητότητα, τη ανικανότητά του να συνεχίσει να γυρίζει ταινίες, την αδυναμία του να διαχωρίσει τη δημιουργία από την ίδια του τη ζωή. Η ανάγκη του να διηγηθεί την ιστορία του μπορεί να είναι και η σωτηρία του. (Από την Odeon)