19/7/19

Επιθεωρητής Μονταλμπάνο - Commissario Montalbano

Προ ημερών έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλλέρι περισσότερο γνωστός από τον μυθιστορηματικό ήρωα Σάλβο Μονταλμπάνο, αστυνομικό επιθεωρητή με έδρα τη Βιγκάτα της Σικελίας.
Ο Αντρέα Καμιλλέρι είχε γεννηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 1925 στο Πόρτο Εμπέντοκλε, που είναι και ο τόπος όπου πραγματοποιούνται πολλά από τα γυρίσματα των επεισοδίων της αστυνομικής τηλεοπτικής σειράς «Commissario Montalbano» παραγωγής RAI του 1998. Μίας σειράς, η οποία άρχισε να προβάλλεται στις 6 Μαΐου του 1999 στην τηλεόραση της RAI, συνεχίζεται με τεράστια επιτυχία στην Ιταλία και αποτελείται από σχεδόν δίωρα αυτοτελή επεισόδια, που βασίζονται στα πάνω από 40 μυθιστορήματα του Καμιλλέρι με ήρωα τον Μονταλμπάνο.

Κάθε επεισόδιο αφηγείται μια ξεχωριστή ιστορία του Σάλβο Μονταλμπάνο, που όντας αστυνομικός διευθυντής στη Βιγκάτα (μυθιστορηματική πόλη) της Σικελίας, ασχολείται σε κάθε επεισόδιο με δολοφονίες, απαγωγές και με εγκλήματα της μαφίας, τοπικής ή του ευρύτερου χώρου. 
Ο Μονταλμπάνο, τον οποίο υποδύεται ο Luca Zingaretti είναι λίγο ιδιότροπος στο χαρακτήρα, αλλά υπεύθυνος και σοβαρός στη δουλειά του. Μερικές φορές  ανοικτός και φιλικός, ειδικά με ανθρώπους που ξέρει ότι μπορεί να εμπιστευτεί. Προκειμένου να ερευνήσει ή να επιλύσει τις ποικίλες εγκληματικές δραστηριότητες της περιοχής του, έχει τη βοήθεια πολλών συνεργατών, μέσα και έξω από το αστυνομικό τμήμα. Είναι δε πάντα σε θέση με συνθετική σκέψη να ανακατασκευάζει τα ακριβή γεγονότα και να βρίσκει λύσεις, χάρη στο γεγονός ότι βρίσκει την ηρεμία του και συγκεντρώνεται στον εαυτό του καθήμενος στη βεράντα του παραθαλάσσιου σπιτιού του, ύστερα μάλιστα από τις καθημερινές του βουτιές. Δεν υπάρχει επεισόδιο που να μην τον δούμε να κολυμπάει και μετά να κάθεται με το μπουρνούζι του όρθιος στη βεράντα του με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και να ατενίζει το πέλαγος.
Μεταξύ των συναδέλφων του είναι ο αναπληρωτής του Μιμί Αουτζέλλο (Cesare Bocci), ο επιθεωρητής Τζιουζέπε Φάτσιο (Peppino Mazzotta), ο αδέξιος αστυνομικός Καταρέλλα (Angelo Russo), που σε μόνιμη βάση λέει λάθος τα ονόματα όλων όσων εμπλέκονται στις υποθέσεις του Μονταλμπάνο. 
Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των συνεργατών του είναι η αλλοδαπή φίλη του Ίνγκριντ (Isabell Sollman), ο δημοσιογράφος Νικολό Τζίτο (Roberto Nobile) και η μαγείρισσά του  Αντελίνα (Mirella Petralia). Στην ιδιωτική του ζωή, ο Σάλβο διατηρεί σχέση με την Λίβια (Sonia Bergamasco), που τη βλέπουμε να εμφανίζεται σπανίως. Μια σχέση που φαίνεται πότε αβέβαιη και πότε θυελλώδης, αλλά στο τέλος αποδεικνύεται σταθερή.
Τα επεισόδια της σειράς βλέπονται ευχάριστα παρά το δραματικό τους περιεχόμενο και τη σχεδόν δίωρη διάρκειά τους (από 110΄ μέχρι 120’), κυρίως χάρη στη σταθερή δομή των σεναρίων και στα θέματα τα οποία θίγονται σε κάθε επεισόδιο, άλλοτε άμεσα και άλλοτε εμμέσως, τόσο τα τοπικά κοινωνικά, όσο και τα ευρύτερα της ιταλικής κοινωνίας μέσα από τις σχέσεις των ανθρώπων, τα κουτσομπολιά, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, την επιρροή των πολιτικών και τον φόβο των κακοποιών. Όλα τα επεισόδια είναι διανθισμένα πάντοτε με χιούμορ, ενώ δεν λείπουν και οι «χοντρές» κωμικές στιγμές χάρη στο γραμματέα του Μονταλμπάνο, αστυνομικό Καταρέλλα.  
Η σειρά είναι γυρισμένη σε διάφορες πόλεις στη Σικελία και την Ιταλία, μεταξύ των οποίων οι Ραγκούζα, Ίμπλα, Αγκριτζέντο και κυρίως το Πόρτο Εμπέντοκλε, που από το 2003 ως το 2009 μετονομάσθηκε προσωρινά σε «Πόρτο Εμπέντοκλε Βιγκάτα» για να το εκμεταλλευτούν τουριστικά, τόσο από το γεγονός ότι είναι η γενέτειρα του συγγραφέα Καμιλλέρι, όσο και από το γεγονός ότι αναδεικνύεται ως Βιγκάτα, μέσα από τον αργό –ντοκιμαντερίστικο- ρυθμό με τον οποίο σκηνοθετείται το σήριαλ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά φωτογενή παραθαλάσσια περιοχή μεσογειακού κάλλους, με νεοκλασικά σπίτια και αρχοντικά μεσαιωνικού ρυθμού και πολλές αρχαιότητες.
INFO
Η σειρά προβάλλεται από το κανάλι ACTION 24 κάθε Κυριακή.