19/5/19

«Η χήρα» και «Το παιδί» της Φιόνα Μπάρτον

Πρόκειται για δύο μυθιστορήματα, που τα διάβασα το ένα μετά το άλλο, χάρη στη συναρπαστική γραφή της Φιόνα Μπάρτον, η οποία έχει εργαστεί ως συντάκτρια στην Daily Mail, αρχισυντάκτρια ειδήσεων στην Daily Telegraph και επικεφαλής ρεπορτάζ στη Mail on Sunday.

Με γλαφυρή αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, από τους πρωταγωνιστές των ιστοριών της και τα δύο βιβλία χωρίζονται σε κεφάλαια, στο κάθε ένα από τα οποία η αφηγήτρια ή ο αφηγητής διηγείται από τη δική του σκοπιά την ιστορία και έτσι «μαγνητίζει» το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε. Και τα δύο μυθιστορήματα διαπραγματεύονται θέματα βγαλμένα μέσα από τη ζωή, είναι γραμμένα με δημοσιογραφικό τρόπο και μέσα από το κεντρικό τους θέμα θίγουν πολλά σύγχρονα προβλήματα, με διεισδυτική ματιά και οξυδέρκεια και πάντοτε από τη σκοπιά της γυναίκας.
Το πρώτο από αυτά («Η χήρα»), αφορά στην ιστορία της Τζιν μιας ήσυχης γυναίκας, που όμως μετά το θάνατο του συζύγου της φαίνεται να θέλει να εκφράσει κάποια μυστικά. Η ζωή μαζί του ήταν συνηθισμένη και απόλυτα φυσιολογική. Ώσπου ο άντρας της έγινε πρωτοσέλιδο και για κάποιους ήταν ένα τέρας, ο δράστης ενός στυγερού εγκλήματος που δεν τιμωρήθηκε ποτέ, ενώ για κάποιους άλλους, ήταν ένας αθώος που κατηγορήθηκε άδικα. 
Για την Τζιν, ήταν ο άντρας της, αλλά τώρα που είναι νεκρός, μπορεί επιτέλους να εξομολογηθεί τα μυστικά της. Γιατί πάντα υπάρχουν μυστικά σ’ έναν γάμο. Απλά, στο δικό τους γάμο, τα μυστικά ήταν λίγο περισσότερα και το καλό (ή κακό) είναι ότι ενδιαφέρονται πολλοί ν’ ακούσουν την ιστορία της: η αστυνομία, η ρεπόρτερ που της χτυπάει την πόρτα. Και η Τζιν θέλει να πει την αλήθεια. Αλλά, αν έχει μάθει κάτι όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως η αλήθεια είναι σαν το ζυμάρι, πλάθεται. Και οι άνθρωποι πιστεύουν πάντα αυτό που εσύ θέλεις να πιστέψουν…
Στο δεύτερο μυθιστόρημα «Το παιδί», η Φιόνα Μπάρτον αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών παντελώς άγνωστων μεταξύ τους, που διαβάζουν σε ένα ρεπορτάζ μιας απογευματινής εφημερίδας για μια τραγωδία που εκτυλίχθηκε πριν από 40 χρόνια (στα θεμέλια μιας υπό ανέγερση οικοδομής ανακαλύπτεται ο σκελετός ενός μικρού παιδιού). Οι περισσότεροι αναγνώστες, ίσως να μην έδιναν σημασία σ’ αυτή την είδηση, αλλά αυτές οι γυναίκες, βρίσκονται αντιμέτωπες με το παρελθόν τους και το πιεστικό παρόν τους.
Για την πρώτη από αυτές, το ρεπορτάζ αποτελεί βασανιστική υπενθύμιση του πιο δραματικού περιστατικού που έχει ζήσει στη ζωή της. Η δεύτερη συνειδητοποιεί το επικίνδυνο ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί ένα σκοτεινό μυστικό της. Και για την τρίτη γυναίκα, μια δημοσιογράφο (που εμφανίζεται και στη «Χήρα»), αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που θα την ωθήσει στο κυνήγι της αλήθειας.  (Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος)