19/4/19

«Φυγή κεφαλαίων» του Γιώργου Μαρτινίδη

Κλασικό μυθιστόρημα του τύπου «ποιος το έκανε» («whodunit» κατά την αμερικανική έκφραση), από έναν Έλληνα συγγραφέα, τον Γιώργο Μαρτινίδη, ο οποίος είναι ψυχολόγος και διδάκτορας στο αντικείμενο της μέτρησης του ανθρώπινου παράγοντα στην καινοτομία και την περιφερειακή ανάπτυξη και στον ελεύθερο χρόνο του γράφει αστυνομικά. Αυτό είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του (Το πρώτο του μυθιστόρημα «Από το πουθενά», κυκλοφόρησε το 2011).
Πρόκειται για μια ιστορία με ένα έγκλημα το οποίο καλείται να λύσει ο αστυνόμος Δημήτρης Τσέλιος, με φόντο τη Θεσσαλονίκη στην καλοκαιρινή περίοδο του 2015, ακριβώς μετά  την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και το κλείσιμο των τραπεζών και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση πρωτοφανούς πανικού και αβεβαιότητας.
Μέσα σε αυτό το γενικό κλίμα αναστάτωσης και αναβρασμού, η ανεύρεση του απανθρακωμένου πτώματος μιας γυναίκας σ' ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο έξω από τη Θεσσαλονίκη δε φτάνει ούτε καν στους τίτλους των ειδήσεων, πλην όμως η πρώτη έρευνα θα δείξει ότι αυτός ο θάνατος συνδέεται ενδεχομένως με μια κλοπή εκατομμυρίων ευρώ από ένα ιδιωτικό κολέγιο της Θεσσαλονίκης οπότε αποκτά άλλο ενδιαφέρον.
Έτσι ο αστυνόμος Τσέλιος βρίσκεται αντιμέτωπος με ερωτηματικά όπως: Πώς βρέθηκε η γυναίκα στο αυτοκίνητο; Ποιος τη σκότωσε; Ποιος έκλεψε τα χρήματα από το κολέγιο; Και πώς γίνεται να συνδέονται αυτά τα δύο εγκλήματα με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και την ασταμάτητη φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες.
Ο Γιώργος Μαρτινίδης αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη του από τις πρώτες σελίδες και προχωράει αργά και σταδιακά προς τη λύση του μυστηρίου σκιαγραφώντας παράλληλα τη νεοελληνική κοινωνία με όλες τις παθήσεις της (εκδόσεις Bell)