30/4/19

Ο κορσικανός – A violent life

Η άνοδος και η πτώση ενός νεαρού άνδρα ιδεολόγου και αγωνιστή στην Κορσική της δεκαετίας ’90 σε μια περίοδο εθνικιστικών διεκδικήσεων.
Ο Στεφάν έχει καταφύγει στο Παρίσι για να ξεφύγει από ένα γεμάτο ιδέες και αγώνες παρελθόν. Ο θάνατος όμως ενός πρώην συντρόφου του, θα τον φέρει πίσω στην Κορσική και θα του θυμίσει πως άλλαξε από συντηρητικός νέος που καταγόταν από μια μεσοαστική οικογένεια, σε ριζοσπάστη και ακτιβιστή με επικίνδυνους δεσμούς, τέτοιους  που τον κάνουν να σκέφτεται ότι αυτό το ταξίδι θα του κοστίσει τη ζωή.
Ο σκηνοθέτης Τιερί Ντε Περέτι, παρακολουθεί με βραδύτητα και χωρίς εξάρσεις –«αδύναμα», είναι ο κλισέ χαρακτηρισμός- τη μεταμόρφωση του Στεφάν, μέσα από τρεις κατά τη γνώμη μου οπτικές: αυτή κατά την οποία η κοινωνία επηρεάζεται από αυτά που συμβαίνουν, η άλλη κατά την οποία ο υπόκοσμος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις ιδεολογικοπολιτικές εξάρσεις και η τρίτη, που έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα, κατά την οποία η ίδια η κοινωνία (με τη σκηνή των γυναικών που συζητούν στο απογευματινό τσάι) μπορεί ανέμελα να απομυθοποιήσει όχι μόνον ιδέες και αγώνες, αλλά και αυτόν ακόμη το θάνατο, όσο βίαια και να έχει επέλθει. Μέχρι τη στιγμή βέβαια, που ο θάνατος θα χτυπήσει «τη δική μας πόρτα» (και πρέπει να προσέξετε το διάλογο των γυναικών σ’ αυτή τη σκηνή προς το τέλος της ταινίας).
Όπως άλλωστε, αναφέρει ο σκηνοθέτης: η ταινία είναι αφιερωμένη στους νέους που χάθηκαν ή δολοφονήθηκαν και ταυτόχρονα είναι μια υπόσχεση για «κάποιου είδους διάλογο μεταξύ μιας ξεχασμένης, χαμένης, δολοφονημένης γενιάς και μιας άλλης γεμάτης ζωή και ξενοιασιά». (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 2/5/19
Είδος: Αστυνομική, Θρίλερ, Δράμα  
Σκηνοθεσία: Τιερί ντε Περέτι  
Παίζουν: Ζαν Μικελάντζελι, Ανρί Νοέλ Ταμπαρί, Σεντρίκ Απιέτο, Μαρί Πιέρ Νουβό, Ντέλια Σεπίλκρ Νατιβί, Ντομινίκ Κολομπιάνι 
Σύνοψη: Κορσική, δεκαετία '90. Ένα πεδίο πολύ βίαιων εθνικιστικών συγκρούσεων, που στόχο είχαν την αυτονόμηση του νησιού από τον έλεγχο της Γαλλίας. Δεκάδες νεκροί και ένα νησί παραδομένο στη βία. Ένας νεαρός αναγκάζεται να μεταναστεύσει στη Γαλλία, προκειμένου να ξεφύγει από το βίαιο παρελθόν του, καθώς υπήρξε ενεργό μέλος εθνικιστικών οργανώσεων. Ο θάνατος ενός παλιού συντρόφου, του ξυπνά μνήμες και συνειδητοποιεί όλα όσα τον μεταμόρφωσαν από έναν νέο άνθρωπο της μεσαίας τάξης, γεμάτο όνειρα και σχέδια για το μέλλον σε έναν ριζοσπαστικό, ακτιβιστή επαναστάτη, που περνάει τη ζωή του μόνιμα καταδιωκόμενος. Η απόφαση στο δίλημμα να παραστεί ή όχι στην κηδεία του συντρόφου του στο νησί όπου είναι καταζητούμενος, είναι αυτή που θα καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής του. (Από την Weird Wave)