28/3/19

Η νύχτα των λύκων - Hold the dark

Στα βάθη της Αλάσκα, εκεί που ο πάγος και η διαρκής συννεφιά κάνουν τους ανθρώπους λιγομίλητους και καχύποπτους απέναντι στον κάθε νεοφερμένο, η άφιξη του Ράσελ Κορ και η επιστροφή λίγο αργότερα του Βέρνον Στορ από το «τραυματικό» Ιράκ θα δημιουργήσουν μια σειρά
γεγονότων, που καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου και οδηγούν σε μια έκρηξη βίας άνευ προηγουμένου.
Δεν περιγράφω κάτι περισσότερο απ’ ότι ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του Netflix, αλλά δεν θέλω να καταστρέψω και την υποβλητική ατμόσφαιρα αυτής της ταινίας, της οποίας το ατού είναι αυτό ακριβώς το μυστήριο στη συμπεριφορά όλων των χαρακτήρων της. Ο πράος και ήρεμος Ράσελ Κορ (που τον υποδύεται ο Τζέφρι Ράιτ) έχει τη δική του ιστορία. Είναι ειδικός στη συμπεριφορά των λύκων, αλλά όχι στην αντίστοιχη των ανθρώπων και γι’ αυτό βρίσκεται πάντοτε πίσω από τα γεγονότα που τον αιφνιδιάζουν. Από την άλλη, ο Βέρνον (Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ), ο άντρας της Μεντόρα που επιστρέφει από το Ιράκ (και τον θάνατο), έχει τη δική του ιστορία και τα τραύματα του παρελθόντος που τον κυνηγούν και έτσι, η συμπεριφορά του συνεχώς ξαφνιάζει τον θεατή, που επηρεασμένος από την εξαιρετική φωτογραφία του Μάγκνους Νόρντερχοφ Τζονκ και την υποβλητική μουσική των Μπρουκ και  Γουίλ Μπλερ, βρίσκει τον εαυτό του καθηλωμένο και αδύναμο να βγάλει οποιοδήποτε συμπέρασμα, πάνω στο «γιατί συμβαίνουν αυτά που βλέπει». Πρόκειται για ιστορία εκδίκησης; Έχουμε να κάνουμε με προλήψεις ή μαύρη μαγεία; Υπάρχει κάποια αλληγορία, που δεν τη συνειδητοποιεί; Πάντα κάνει κάποια πρόβλεψη, αλλά πάντα αιφνιδιάζεται. Υπάρχουν πολλές ανατροπές και έτσι δεν μπορεί να σταματήσει την προβολή. 
Η σκηνοθεσία του Τζέρεμι Σολνιέ είναι μαγευτική και καθηλωτική και το μόνο που φαίνεται να τον απασχολεί είναι ο ανθρώπινος ψυχισμός, οι βαθύτερες πτυχές της προσωπικότητας κάθε χαρακτήρα. Η βία που ενδεχομένως κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του, παρά τη φαινομενική ηρεμία του. 
Δυστυχώς, δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι από την εξέλιξη, που όπως προανέφερα διαθέτει πολλές ανατροπές. Επιπλέον δεν έχω διαβάσει και το βιβλίο του Γουίλιαμ Τζιράλντι, για να είμαι λίγο διαφωτιστικός. Μπορώ όμως να επαναλάβω ότι η ταινία παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον. (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix
Είδος: Περιπέτεια, Μυστηρίου, Δράμα
Σκηνοθεσία: Τζέρεμι Σολνιέ
Παίζουν: Τζέφρι Ράιτ, Ράιλι Κιου, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Τζούλιαν Μπλακ Αντελοουπ
Διάρκεια: 125 λεπτά
Σύνοψη: Ο συνταξιούχος φυσιοδίφης και εμπειρογνώμονας λύκων Ράσελ Κόρ ταξιδεύει στην άκρη του πολιτισμού στη βόρεια Αλάσκα μετά από πρόσκληση της Μεντόρα Στορ, μιας νεαρής μητέρας, της οποίας ο γιος σκοτώθηκε από μια αγέλη λύκων. Καθώς ο Κορ επιχειρεί να βοηθήσει την Μεντόρα να εντοπίσει τους λύκους που πήραν το γιο της, αναπτύσσεται μια παράξενη και επικίνδυνη σχέση ανάμεσα στις δύο μοναχικές ψυχές. Αλλά όταν ο σύζυγός της, Βέρνον, επιστρέφει στο σπίτι από τον πόλεμο στο Ιράκ, τα νέα για το θάνατο του παιδιού του ξεσπά μια αλυσίδα βίαιων γεγονότων.