3/2/19

«Ασυνήθιστα στοιχεία» του Τομ Χανκς

Διαβάζοντας τα «Ασυνήθιστα στοιχεία», το πρώτο βιβλίο του διάσημου ηθοποιού Τομ Χανκς και αφήνοντας τη φαντασία σου να τρέξει μαζί με αυτή του συγγραφέα, μπορείς να βρεθείς στη σύγχρονη Αμερική. 
Τα θέματά του ξεκινούν από μια πυρετική, αστεία σεξουαλική σχέση µεταξύ δύο φίλων, περνούν μέσα από έναν βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέµου που αντιμετωπίζει τα συναισθηματικά και σωµατικά τραύµατά του και καταλήγουν σε έναν έφηβο σέρφερ που ανακαλύπτει τυχαία την κρυφή ζωή του πατέρα του.

Ενδιαμέσως διαβάζεις για έναν ηθοποιό βήτα διαλογής που βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο της δημοσιότητας, επειδή συνοδεύει μια σταρ και βιώνει µια χαοτική περιοδεία δημοσιογραφικής προώθησης. 
Ταυτόχρονα ζεις από κοντά με έναν αρθρογράφο εφημερίδας µιας µικρής πόλης, µε απαρχαιωμένες απόψεις για τον σύγχρονο κόσµο, ενώ σε μια άλλη ιστορία μια γυναίκα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη µετά το διαζύγιο ζωή της, σε µια καινούργια γειτονιά.
Όλα αυτά γραμμένα με ένα απλοϊκό, γλαφυρό, με τρυφερότητα ύφος αλλά και με αρκετές δόσεις χιούμορ, σε μια προσπάθεια του συγγραφέα να κάνει ελκυστικό το γραπτό του. Ένα  συγγραφέα του οποίου την ειλικρίνεια και την καλή πρόθεση, γνωρίζουμε εκ των προτέρων μέσα από τις συνεντεύξεις και τις παρουσιάσεις που του κάνουν τα μέσα ενημέρωσης.
Διαβάζω ότι κείµενά του έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, στο Vanity Fair και στο The New Yorker. Δεν το γνώριζα. Από το χώρο του έχω διαβάσει περισσότερο τον συνάδελφό του ηθοποιό και (ακόμα και) θεατρικό συγγραφέα Σαμ Σέπαρντ.
Στη συγκεκριμένη έκδοση των 472 σελίδων (που κυκλοφορεί στη χώρα μας σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη από τις Εκδόσεις Πατάκη) ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι πριν από κάθε κεφάλαιο υπάρχει και η φωτογραφία μιας γραφομηχανής αντίκας, μάλλον από την προσωπική συλλογή του Τομ Χανκς που ως γνωστόν είναι συλλέκτης γραφομηχανών.