10/1/19

Η στολή του λοχαγού - Der Hauptmann

Η μεταμόρφωση ενός ανθρωπάκου σε υπόδειγμα σκληρότητας και βαναυσότητας κάτω από ιδιάζουσες περιστάσεις. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Βίλι Χέρολντ, ο οποίος από λιποτάκτης, χάρη σε μια ευνοϊκή στιγμή, μεταμφιέστηκε σε λοχαγό του Γερμανικού στρατού με απροσδόκητες γι’ αυτόν –και τους άλλους- συνέπειες.

Ο σκηνοθέτης έχει γυρίσει μια αλληγορική ταινία, με φόντο το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά το οποίο η κοινωνική τάξη της Γερμανίας βρίσκεται σε παρακμή, γεγονός που επηρεάζει και τις τάξεις του στρατού. Καθώς το ηθικό της Βέρμαχτ αρχίζει να φθείρεται και τμήματά της αποσυντίθενται, ο αριθμός των λιποτακτών ανεβαίνει τόσο δραματικά, που οποιοσδήποτε βρίσκεται μακριά από τον λόχο του εκτελείται ως προδότης. Η αναρχία και η αυθαιρεσία έχουν αντικαταστήσει τον νόμο και την τάξη. 
Στα εναρκτήρια πλάνα του φιλμ, μια ομάδα αξιωματικών κυνηγάει έναν 19χρονο στρατιώτη σαν να είναι ζώο. Ο Βίλι Χέρολντ, ο στρατιώτης που είναι λιποτάκτης και απεγνωσμένος κρύβεται στο δάσος, Όταν πλέον έχει γλιτώσει, ανακαλύπτει μια στολή ενός υψηλά ιστάμενου και παρασημοφορημένου αξιωματικού της Λουφτβάφε, που του έρχεται γάντι. Θα τη φορέσει, αλλά αυτό θα του αλλάξει πλήρως το χαρακτήρα, ειδικά όταν θα αναγκαστεί από τις περιστάσεις να επιστρέψει σε στρατόπεδο που βρίσκονται φυλακισμένοι άλλοι λιποτάκτες και η διοίκηση του στρατοπέδου επιζητεί άλλοθι για να προβεί σε εκκαθαρίσεις και να δώσει την «τελική λύση».
Σφιχτή σκηνοθεσία, διεισδυτική κινηματογραφική ματιά σε χαρακτήρες που έχει σμιλέψει ο πόλεμος, λεπτή ειρωνεία και υποδόριο χιούμορ απέναντι στο στρατιωτικό δόγμα που επικαλούνταν οι Γερμανοί αξιωματικοί:  «Εγώ δεν γνώριζα τίποτα, απλά εκτελούσα διαταγές».
Ταιριαστή στο ρόλο η φυσιογνωμία «νυφίτσας» του πρωταγωνιστή Μαξ Χουμπάχερ, που υποδύεται τον λιποτάκτη Βίλι Χέρολντ. (Κριτική μου στο myFILM.gr)

INFO
Προβάλλεται από 10/1/19
Είδος: Δράμα / Πολεμική   
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Σβέντκε  
Παίζουν: Μαξ Χουμπάχερ, Φρέντεριχ Λάου, Μιλάν Πεσέλ, Αλεξάντερ Φέλινγκ  
Σύνοψη: Λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την ήττα της Γερμανίας να θεωρείται πλέον δεδομένη, πολλοί στρατιώτες των Ναζί λιποτακτούν, καθώς δεν θέλουν να σκοτωθούν σε κάποια από τις τελευταίες μάχες. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο νεαρός Γερμανός στρατιώτης Ουίλι Χέρολντ, ο οποίος, δύο εβδομάδες πριν το τέλος του πολέμου, το μόνο που θέλει είναι να καταφέρει να παραμείνει ζωντανός και όχι να επιστρέψει στη διμοιρία του και να πολεμήσει με τους συμπολεμιστές του. Ενώ, όμως, τρέχει να διαφύγει, βρίσκει, μέσα στο εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο ενός αξιωματικού, μια βαλίτσα με το παλτό, τη στολή και ένα ζευγάρι παπούτσια κάποιου λοχαγού. Σε μια ύστατη προσπάθειά του να ζεσταθεί, φοράει τη στολή και το παλτό του λοχαγού και, ως δια μαγείας, μεταμορφώνεται στον απόλυτο σωσία του λοχαγού, όχι μόνο εμφανισιακά, αλλά και ως προς την τερατώδη προσωπικότητά του.
(Από την Weird Wave)