12/12/18

Γυναίκες που περάσατε από δω

Πρόκειται για την τρίτη ταινία της τριλογίας «Γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη (οι δύο προηγούμενες: «Παρακαλώ Γυναίκες Μη Κλαίτε» του 1992 και «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» του 1998).
Δύο τύποι, που τους υποδύονται ο Κωνσταντίνος Τζούμας και ο Ερρίκος Λίτσης, έχουν αναλάβει την υποχρέωση


να φυλάνε τσίλιες έξω από ένα παλιό σπίτι μιας Αθηναϊκής συνοικίας, στο οποίο γίνονται παράνομες εργασίες για την προσθήκη κάποιου επιπλέον χώρου.
Σε ένα ξέφωτο, με δυο τρεις καρέκλες, ένα κομοδίνο αντί για τραπεζάκι και κοντά σε ένα παγκάκι του δήμου, κάθονται με την αγωνία μήπως και περάσει κάποιος από την πολεοδομία. Αντί αυτού, μπροστά τους παρελαύνουν τα πλέον απίθανα άτομα, με τις πιο τρελές ιστορίες για να αφηγηθούν και οι πιο τρελές… καταστάσεις, όπως η διαδήλωση –ας πούμε- με τους διαδηλωτές που θέλουν σύνταξη για τους ίδιους στα 35, ενώ για τους μπάτσους στα 95, αν θυμάμαι καλά.
Εν τω μεταξύ, οι δύο τύποι φιλοσοφούν –ή αμπελοφιλοσοφούν- με φόντο την πυκνοκατοικημένη Αθήνα και οι ώρες περνούν και μετριούνται από το ρολόι (και την καμπάνα) παρακείμενου ναού με γαλάζιο τρούλο.
Ταινία δρόμου, αλλά στατική (ακίνητο road movie, κατά την παραγωγή), προσπαθεί να θέσει σύγχρονους προβληματισμούς, μέσα από τον σουρεαλισμό και το πικρό χιούμορ, που συμβολίζεται ιδιαίτερα μέσα από το βλέμμα του Κωνσταντίνου Τζούμα. 
Οι φίλοι του Σταύρου Τσιώλη θα παρατηρήσουν και κάποιες εμβόλιμες σκηνές από προηγούμενα έργα του (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 13/12/18
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Σταύρου Τσιώλη
Παίζουν: Κωνσταντίνος Τζούμας, Ερρίκος Λίτσης, Ελένη Ουζουνίδου, Κωνσταντία Τάκαλου, Ελλη Τρίγγου, Ρόζα Προδρόμου, Μιχάλης Σαράντης, Γιώργος Μελισσάρης, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης, Σταμάτης Τζελέπης, Νίκος Σεβαστόπουλος, Τάκης Χρυσικάκος, Αινείας Τσαμάτης
Σύνοψη: Δύο άνδρες αναλαμβάνουν μια παράξενη υποχρέωση: να φυλάξουν τσίλιες έξω από ένα παλιό σπίτι Αθηναϊκής συνοικίας, στο οποίο γίνονται παράνομες εργασίες ώστε να προστεθεί ένα δωμάτιο. Μπροστά από τους δυο στωικούς ήρωες, θα περάσουν διαφορετικές προσωπικότητες, που κοντοστέκονται και κουβαλάνε μαζί τους αφηγήσεις. Ίσως να περάσουν πολεοδόμοι από μπροστά τους που παριστάνουν τους αθώους διαβάτες για να συλλάβουν τους παρανομούντες. Ίσως να περάσουν φαντάσματα γυναικών που άφησαν πληγές και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ίσως περάσουν θραύσματα μιας αληθινής ζωής με τη μορφή ονείρου. Το πεπρωμένο των ηρώων που λιάζονται στις καρέκλες τους έχει τα δικά του σχέδια, ενώ ταυτόχρονα η πολεοδομία καραδοκεί...
Διανομή: Tulip