1/11/18

Peterloo

Ο Μάικ Λι αναπαριστά μια πραγματική ιστορία και διδάσκει τις δημοκρατικές διαδικασίες, με τον τρόπο που λειτουργούν τα πλούσια και θεαματικά ντοκιμαντέρ του BBC, χρησιμοποιώντας μια πλειάδα σχετικά άγνωστων ηθοποιών και με μπόλικη ψηφιακή τεχνολογία.

Η ταινία του είναι μια επική αναπαράσταση των γεγονότων που περιγράφουν την ιστορική σφαγή του Πίτερλου (το 1819) η οποία επέδρασε στην εργατική τάξη της Αγγλίας. Μια ειρηνική συγκέντρωση στην Πλατεία Σεντ Πίτερς στο Μάντσεστερ εκείνη τη χρονιά, αιματοκυλίστηκε και έγινε ένα από το πιο σκοτεινά και περιβόητα επεισόδια στην ιστορία της Αγγλίας, όταν η βρετανική κυβέρνηση διέταξε την καταστολή μιας συγκέντρωσης 80.000 ανθρώπων που ζητούσαν πολιτικές αλλαγές και μέτρα ενάντια στη συνεχώς αυξανόμενη φτώχεια.
Ουσιαστικά, το κεντρικό μήνυμα του φιλμ είναι η επικοινωνία των ανθρώπων, η ενότητα και η έννοια της συλλογικότητας. Η μόνη λύση είναι η συλλογική δράση που πρέπει να προκύπτει μετά από συζήτηση. Για τον Μάικ Λι είναι μια ταινία για τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της ανθρωπότητας, τον αιώνιο αγώνα για αγάπη, συντροφικότητα, εντιμότητα και για την εναντίωση στη διεφθαρμένη εξουσία της απληστίας και του κυνισμού. 
Το «Peterloo» του Μάικ Λι (λίγο αργό και με πολλή θεωρία στο πρώτο μέρος του), με όλο του το διδακτισμό προσφέρει μια αισιοδοξία σ’ αυτούς που ελπίζουν σε ένα καλύτερο κόσμο με διάλογο και συναίνεση, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί θρήνο για την ανεξάντλητη τάση του ανθρώπου για καταστροφή (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 1/11/18
Είδος: Δράμα / Ιστορική / Περιπέτεια      
Σκηνοθεσία: Μάικ Λι
Παίζουν: Ρόρι Κινίαρ, Μαξίν Πικ, Νιλ Μπελ, Φίλιπ Τζάκσον, Βίνσεντ Φράνκλιν, Καρλ Τζόνσον
Σύνοψη: Το φιλμ αφορά στην περιβόητη σφαγή του 1819 στο Σεντ Πίτερς Φιλντς του Μάντσεστερ, όταν κατ’ εντολή των αρχών της πόλης η ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων διαλύθηκε με αιματηρό τρόπο.
Διανομή: Odeon