8/11/18

Ληστεία στο Μουσείο - Museo

Όπως λέει και ο αφηγητής στην αρχή και στο φινάλε της ταινίας «μόνον αυτός που έχει κάτι στο μυαλό του ξέρει τι είναι, εκτός κι αν ούτε και ο ίδιος ξέρει τι είναι αυτό».
Κάτι τέτοιο ισχύει και για τον συν-σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας, που βασίστηκε σε μια πραγματική ληστεία που έγινε το
1985 στο Μεξικό και προσπάθησε να την αναπαραστήσει με πρωταγωνιστές τον καλό ηθοποιό  Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και τον Λεονάρντο Ορτίζγκριζ, που υποδύονται γόνους μεγαλοαστικών οικογενειών, οι οποίοι αποφασίζουν να ληστέψουν το μουσείο, έτσι, για να φανεί ότι κάτι έκαναν και αυτοί στη ζωή τους.
Βέβαια, μέσα από την ταινία -αν δεν βαρεθείς- διαπιστώνεις ότι η μεγαλοαστική τάξη του Μεξικό δεν διαφέρει σε τίποτα από τις μεγαλοαστικές όλου του δυτικού κόσμου. Σπουδές στο πανεπιστήμιο, ζωή στα προάστια, ευμάρεια, βαρεμάρα και… τι να κάνουμε για να μας δώσουν λίγη σημασία παραπάνω; Ας ληστέψουμε το μουσείο.
Το suspense της ταινίας, αρχίζει όταν δεν μπορούν να διαθέσουν τα κλοπιμαία που είναι ανυπολόγιστης αξίας, ως ιστορικά κειμήλια, ενώ το διδακτικό μέρος του φιλμ καλύπτεται, τόσο από την «ηθική» αντιμετώπιση αυτών που έκλεψαν «ιστορικά κειμήλια», όσο και από τις συζητήσεις των δύο ερασιτεχνών ληστών με έναν επαγγελματία συλλέκτη (και κλοπιμαίων) αρχαιοτήτων για το πώς λειτουργεί η αγορά αυτών των αντικειμένων και πως δημιουργούνται οι συλλογές που βλέπουμε στα διάφορα μουσεία παγκοσμίως. Αξίζει τον κόπο.
Μαζί με το «αστυνομικό» ενδιαφέρον και παρά τη δραματική θέση στην οποία βρίσκονται οι δύο επιπόλαιοι χαρακτήρες, υπάρχει μπόλικο χιούμορ και σαρκασμός στην ταινία.
Λίγο αργή στην εξέλιξη, αλλά ενδιαφέρουσα (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 8/11/18 
Είδος: Αστυνομική
Σκηνοθεσία: Αλόνσο Ρουιθπαλάθιος
Παίζουν: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Λεονάρντο Ορτίζγκριζ, Αλφρέδο Κάστρο
Σύνοψη: Σχεδόν 30χρονών ο Χουάν και ο Μπένχαμιν δεν λένε να φύγουν από τα σπίτια των γονιών τους και να τελειώσουν την κτηνιατρική σχολή. Αντιθέτως  είναι βολεμένοι στην άνετη γειτονία τους στο Mexico City, μια μεξικανική εκδοχή Αμερικάνικου προαστίου. Κατά την διάρκεια ενός σημαδιακού Χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν αποφασίζουν  ότι ήρθε η ώρα να ξεχωρίσουν διαπράττοντας την πιο διάσημη  ληστεία αρχαιοτήτων στην Μεξικανική ιστορία. Αφήνοντας για λίγο τα οικογενειακά παραδοσιακά δείπνα και εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ασφάλειας λόγω Χριστουγέννων, εισβάλουν λαθραία στο εμβληματικό Εθνικό Ανθρωπολογικό μουσείο και αφαιρούν τα πιο πολύτιμα κομμάτια, μπλέκοντας σε μια περιπέτεια που θα αλλάξει για πάντα την ζωή τους.
Διανομή: Spentzos Film