8/11/18

Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης - The girl in the spider’s web

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά: η φετινή ταινία δεν είναι remake κάποιας από τη διάσημη τριλογία Millenium του Stieg Larsson, που περιελάμβανε τις ταινίες «Το κορίτσι με το τατουάζ» (10/2009 στη χώρα μας), «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά»
(1/2010) και «Το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας» (4/2010), όπως ήταν η ταινία του 2011 με τον Ντάνιελ Γκρεγκ και την Ρούνι Μάρα που ήταν πιστή η πρώτη του 2009.
Αυτή τη φορά, και επειδή ο Γκρεγκ με την Μάρα αρνήθηκαν να συνεχίσουν, η περιπέτεια βασίζεται σε νέο μυθιστόρημα γραμμένο από τον David Lagercrantz, που κυκλοφόρησε το 2015 και φυσικά με άλλος ηθοποιούς στους γνωστούς χαρακτήρες.
Ατμοσφαιρικά δεν πάει και άσχημα. Το ομιχλώδες και μουντό σκανδιναβικό περιβάλλον, η σκοτεινή σχετικά φωτογραφία που έρχεται γάντι με τους «κακούς» χαρακτήρες, η συνηθισμένη πλοκή, η κλασική βία, οι καταδιώξεις, η ένταση και -επιπλέον- η αναδρομή στο παρελθόν της Λίσμπετ Σαλάντερ, με τα απωθημένα τής εφηβικής της ηλικίας και τη σχέση της με τον πατέρα και την αδελφή της, που παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της-και όχι μόνο. Φυσικά δίπλα της ο δημοσιογράφος Μίκαελ Μπλομκβιστ, που εάν δεν ήταν η Λίσμπετ, να του δίνει τροφή για γράψιμο, μπορεί να μην τον ήξερε ούτε η μάνα του.
Στο ρόλο της Λίσμπετ και του Μίκαελ, η Κλερ Φόι («Πρώτος άνθρωπος» και σήριαλ «Στέμμα») και ο Σβέριρ Γκούντνασον (Μπιορν Μποργκ στην πρόσφατη «Borg McEnroe: Όλα για τη δόξα»). Καλοί, αν και η Φόι μου φάνηκε κάπως γλυκερή γι’ αυτό το ρόλο (μοιραία κάνουμε συγκρίσεις). Στο σήριαλ «Στέμμα» πάντως ήταν πολύ καλή. «Μπορεί να εκφράσει ένα πέλαγος καταπιεσμένων συναισθημάτων μόνο με τα μάτια», όπως λέει και ο σκηνοθέτης της ταινίας. Στο ρόλο της Καμίλα, αδελφής της Λίσμπετ, η εντυπωσιακή Σίλβια Χεκς (από το Blade Runner 2049) 
Ταινία της σειράς, στην κυριολεξία (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 8/11/18
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Φέντε Αλβάρεζ
Παίζουν: Κλερ Φόι, Σβέριρ Γκούντνασον, Σίλβια Χεκς, Στίβεν Μέρτσαντ, Λέικιθ Στάνφιλντ
Σύνοψη: Όταν ένας επιστήμονας της αναθέτει μία επικίνδυνη αποστολή, η Lisbeth Salander (Claire Foy) βρίσκεται αγκυλωμένη σε έναν σκοτεινό και βίαιο ιστό, αφού μυστήριες δυνάμεις βάζουν φωτιά στο διαμέρισμα της και την αφήνουν ετοιμοθάνατη. Μαζί με τον παλιό φίλο και μοναδικό σύμμαχο, το δημοσιογράφο Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason), η Lisbeth ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι για να βρει αυτούς που της επιτέθηκαν, να προστατεύσει τον νεαρό γιο του επιστήμονα και να πάρει πίσω ό,τι της πήραν. Όσο ο ιστός σφίγγει γύρω της, εκείνη βυθίζεται στις σκιές του δικού της μυστηριώδους παρελθόντος.
Διανομή: Feelgood