10/10/18

Αδελφικοί εχθροί - Frères ennemis

Γαλλική αστυνομική ταινία στα χνάρια του παραδοσιακού νουάρ, η οποία όμως δεν σταματάει εκεί, αλλά προχωρά πέρα από τους χαρακτήρες τους οποίους αναλύει διεξοδικά και στο κοινωνικό σχόλιο, αναδεικνύοντας την ταξική ανισότητα στα προάστια του Παρισιού και τους άγραφους κανόνες που υπάρχουν μεταξύ των μεταναστών. Ανθρώπων που προσπαθούν να ενταχθούν στην κοινωνία που τους φιλοξενεί, καθώς και άλλων που δεν τα καταφέρνουν.

Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες, αδελφικοί φίλοι με αραβική καταγωγή, βρίσκονται αντιμέτωποι αφού έτσι το φέρνει η μοίρα από τη στιγμή που ο ένας εντάχθηκε στην στη δίωξη ναρκωτικών της αστυνομίας και ο άλλος είναι διακινητής για όποιον δίνει τα πιο πολλά. Από τη σύγκρουσή τους πολλά θα συμβούν και άνθρωποι, φίλοι και συγγενείς θα χάσουν τη ζωή τους.
Ο σκηνοθέτης Νταβίντ Ελοφέν χωρίς να καταφεύγει στο μελόδραμα, χτίζει με ρυθμό και αυξανόμενη ένταση το αστυνομικό δράμα (τραγωδία, ουσιαστικά), χρησιμοποιώντας όλα τα κλισέ του αστυνομικού φιλμ και παράλληλα, μέσα από τους χαρακτήρες δικαιολογεί όλες τις ενέργειες και τις συνέπειές τους. τα βρώμικα παιχνίδια, τους άγραφους κανόνες που υπάρχουν, όχι μόνο μέσα στους κόλπους της αστυνομίας αλλά και ανάμεσα σε ανθρώπους δεμένους συναισθηματικά, που προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους και θεωρούν ότι μόνον εκείνοι κάνουν το σωστό..
Ο Ρεντά Κατέμπ ως αστυνομικός Ντρις και ο Ματίας Σούναρτς ως Μανουέλ λειτουργούν όπως τα δυο πρόσωπα του Ιανού. Ουσιαστικά, είναι ίδιοι χαρακτήρες που απλά «κοιτάζουν» αλλού, έχουν πάρει διαφορετικούς δρόμους. Είναι εξαιρετικοί και με τις ερμηνείες τους λύνουν τα χέρια του Ελοφέν, που ασχολείται με τις λεπτομέρειες, το ρυθμό, το μοντάζ, την υποβλητική μουσική και φυσικά τον σχολιασμό που προανέφερα: της κοινωνίας, του μεταναστευτικού, της εγκληματικότητας, των σχέσεων. Η κοινωνία στην οποία αναφέρεται, δεν είναι μόνον η γαλλική…. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 11/10/18
Είδος: Αστυνομική / Δράμα  
Σκηνοθεσία: Νταβίντ Ελοφέν  
Παίζουν: Ματίας Σένερτς, Ρεντά Κατέμπ  
Σύνοψη: Ο Ντρις και ο Μανουέλ μεγάλωσαν σαν αδέλφια σε ένα κακόφημο και υποβαθμισμένο προάστιο. Καθώς ενηλικιώνονταν όμως ακολούθησαν τελείως διαφορετικούς δρόμους: ο Μανουέλ έμπλεξε με τον υπόκοσμο ενώ αντίθετα ο Ντρις έγινε αστυνομικός. Όταν ένα μεγάλο deal για ναρκωτικά πάει στραβά οι δύο άντρες συναντιούνται ξανά και συνειδητοποιούν ότι για να επιβιώσουν στους κόσμους τους, χρειάζονται ο ένας τον άλλο. Ανάμεσα σε προδοσίες και πικρά συναισθήματα και παρά το μίσος τους ανανεώνουν το ισχυρό δεσμό που τους ενώνει με το μοναδικό κοινό τους σημείο, την ενστικτώδη αφοσίωση στο μέρος που έζησαν σαν παιδιά.
Διανομή: Spentzos Film