13/10/18

Colette

Η ταινία αφορά την γνωστή εμβληματική Γαλλίδα συγγραφέα της αβάν γκαρντ που έζησε από το 1873 μέχρι το 1954 και έγινε περισσότερο γνωστή για το έργο της Gigi (Ζιζί) πάνω στο οποίο βασίστηκε το ομώνυμο μιούζικαλ.
Εργάστηκε ως μίμος, ηθοποιός, κριτικός κινηματογράφου και πήγε ως πολεμική ανταποκρίτρια στην Ιταλία για να καλύψει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1945 εξελέγη μέλος της μεγάλης Ακαδημίας Γκονκούρ και το 1948 ήταν υποψήφια για Νόμπελ λογοτεχνίας, ενώ μέσα από το έργο της έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης.
Το φιλμ αφορά σε μια περίοδο της ζωής της, ξεκινά από τα εφηβικά της χρόνια και τη γνωριμία της με τον πρώτο της άντρα που την κλείδωνε για να γράφει μυθιστορήματα με ηρωίδα την Κλοντίν και φτάνει μέχρι το διαζύγιό τους, ανήκει ολοκληρωτικά στην Κίρα Νάιτλι, που όσο πάει γίνεται και πιο εκθαμβωτική. Ανεξάρτητα από το τι ρούχα φοράει και τι χτένισμα έχει, η κοπέλα αυτή σε κερδίζει αμέσως και φυσικά σε σκλαβώνει με την ερμηνεία της. 
Δίπλα της ο Ντόμινικ Γουέστ είναι επίσης απολαυστικός στο ρόλο του καταπιεστικού, σπάταλου και bigger than life συζύγου της.
Συνολικά έχουμε ένα άρτιο φιλμ από όλες τις απόψεις. Σκηνικά, κοστούμια, έξοχη φωτογραφία του Τζάιλς Νάτζενς και εξαίσια μουσική του Τόμας Αντές. Αλλά… Διότι υπάρχει ένα βασικό «αλλά». Η ταινία παρόλο που αναφέρεται σε μια τόσο ισχυρή προσωπικότητα, δεν έχει κάποιο νεύρο, ίσως πιο σφιχτή σκηνοθεσία και κυλάει αργά δημιουργώντας την εντύπωση ότι προσπαθεί «να γεμίσει το χρόνο», παρόλο που η ζωή της Κολέτ ήταν πληθωρική.
INFO
Προβάλλεται από 11/10/18
Είδος: Δράμα / Βιογραφική
Σκηνοθεσία: Γουός Γουέστμορλαντ 
Παίζουν: Κίρα Νάιτλι, 'Ελινορ Τόμλισον, Φιόνα Σο, Ντομινίκ Γουέστ
Η ιστορία της εμβληματικήςΓαλλίδας συγγραφέως της αβάν γκαρντ Κολέτ που μέσα από το έργο της έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης κατά τον 20ο αιώνα. Εύστροφη, δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Κολέτ δεν ήταν μόνο μια χαρισματική συγγραφέας, ηθοποιός και δημοσιογράφος, αλλά και μια πρωτεργάτρια του φεμινιστικού κινήματος που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.
Διανομή: Odeon