26/9/18

Searching

Πρωτότυπη κινηματογράφηση ενός κοινότοπου θέματος: αυτού των συνεπειών της πλήρους εξάρτησης από το διαδίκτυο.
Η ιδέα της ταινίας, πατάει στη σχέση ενός πατέρα και της κόρης του, με την οποία συνεννοούνται μονίμως διαμέσου iphone και laptop μέχρι την ημέρα που η έφηβη εξαφανίζεται. Οπότε ο πατέρας,
διαδικτυακά δηλώνει την εξαφάνιση στην αστυνομία, διαδικτυακά μια αστυνομικός (και κοινωνική λειτουργός) αναλαμβάνει την υπόθεση και ο πατέρας αποφασίζει να βοηθήσει στην έρευνα «ψάχνοντας» το laptop της υποψιαζόμενος συμμαθητές και φίλους της κόρης του, με τους οποίους έρχεται σε επαφή, διαδικτυακά επίσης, για να ανακαλύψει πόσο λίγο την ξέρει.
Ο θεατής του Searching παρακολουθεί όλα αυτά μέσα από οθόνες υπολογιστών, laptop, tablet και iphone σε υποκειμενικές λήψεις με τα παράθυρα των Windows να ανοιγοκλείνουν συνεχώς στη μεγάλη οθόνη, ενώ τις εξωτερικές σκηνές δράσης της παρακολουθεί από οθόνη τηλεοράσεως όπου τα κανάλια αναμεταδίδουν τις εξελίξεις πάνω στις έρευνες της αστυνομίας και των ομοσπονδιακών πρακτόρων. Αυτή είναι και η πρωτοτυπία στην κινηματογράφηση. Κάτι που μπορεί να κουράσει αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, αλλά θα ενθουσιάσει τους νεώτερους.
Το ηθικό δίδαγμα της ταινίας βεβαίως, προς τους μεγαλύτερους, είναι να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον και όχι το τυπικό «Πως πάνε τα μαθήματα;» Ενώ το αντίστοιχο δίδαγμα προς όλους, είναι να μην εμπιστεύονται άκριτα τις «επαφές» τους και τους «φίλους» που δεν έχουν δει ποτέ δια ζώσης.
Το διαδίκτυο, κατά τον σκηνοθέτη, μπορεί να φανεί χρήσιμο για «έρευνα» οποιουδήποτε θέματος, αλλά μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμο και για «συγκάλυψη» εγκληματικών πράξεων.
Έξυπνο θρίλερ μυστηρίου, με σφιχτή σκηνοθεσία, κοφτό  μοντάζ (από video chats, σημειώσεις σε ψηφιακά ημερολόγια, βιντεάκια τραβηγμένα στο κινητό και γραπτά μηνύματα που περιγράφουν –ουσιαστικά- την ιστορία των χαρακτήρων) και απρόβλεπτη εξέλιξη. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/9/18
Είδος: Θρίλερ 
Σκηνοθεσία: Ανίς Σαγκάντι  
Παίζουν: Τζον Τσο, Ντέμπρα Μέσινγκ, Τζόζεφ Λι, Μισέλ Λα 
Σύνοψη: Ένα 16χρονο κορίτσι εξαφανίζεται και οι τοπικές αρχές αρχίζουν την αναζήτηση της. Περνάνε 37 ώρες χωρίς κανένα στοιχείο κι έτσι ο πατέρας της αποφασίζει να ψάξει εκεί που κανείς δεν έχει στραφεί. Εκεί που κρύβονται όλα τα μυστικά σήμερα: στο laptop της κόρης του
Διανομή: Feelgood