2/9/18

Όζαρκ - Ozark

Στις 31 Αυγούστου 2018 ξεκίνησε αιφνιδιαστικά ο δεύτερος κύκλος της σειράς Ozark, η οποία στην κυριολεξία με είχε καθηλώσει όταν την παρακολουθούσα (στο Netflix). «Αιφνιδιαστικά», διότι το δέκατο και τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου, μπορεί να άφηνε το ενδεχόμενο κάποιας συνέχειας, μπορούσε όμως να εκληφθεί και ως φινάλε οριστικό και
«ανοικτό» σε κάθε ερμηνεία. Μόνο αν το παρακολουθήσεις θα με καταλάβεις.
Το Όζαρκ είναι μια δραματική, περιπετειώδης σειρά, της οποίας οι δύο βασικοί χαρακτήρες είναι το αντρόγυνο Μπερντ. Ο Μάρτι είναι οικονομικός σύμβουλος επενδύσεων και αναλυτής, με ειδικότητα το «ξέπλυμα χρήματος ύποπτης προέλευσης». Από αυτά που λέει, μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργεί η οικονομία και η παραοικονομία στις ΗΠΑ και πώς κινείται το χρήμα γενικά. Η Σαρλότ  μια νοικοκυρά όχι και στα καλύτερά της, μάλλον σε απόγνωση, η οποία όπως μαθαίνουμε από τα πρώτα επεισόδια είχε προϋπηρεσία ως σύμβουλος στις πρώιμες πολιτικές καμπάνιες του Ομπάμα. Είναι φανερό, ότι και οι δύο γνωρίζουν καλά να διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό, τις αδυναμίες και τις ατέλειές του. Είναι καλοί υποκριτές και γνωρίζουν να εκμεταλλεύονται καταστάσεις ή να αντιμετωπίζουν κρίσεις, κάτι που κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη σειρά. 
Όπως είναι φυσικό, κάτι θα πάει στραβά στις «υποθέσεις» του Μάρτι που αναγκάζουν το ζευγάρι να εγκαταλείψει το Σικάγο νύχτα, μαζί με τα δύο του παιδιά και να εγκατασταθεί στην περιοχή των λιμνών Όζαρκς, ένα εξαιρετικής φυσικής καλλονής θέρετρο στα βάθη της αμερικανικής ενδοχώρας, το οποίο προέκυψε μετά από την κατασκευή ενός φράγματος κάπου στο Μιζούρι, νότια της Άιοβα και βόρεια του Άρκανσο (κάτι σαν τη λίμνη Πλαστήρα, στα καθ’ ημάς). 
Εκεί, ο Μάρτι θα πρέπει να «ξεπλύνει» μέσω διάφορων fast track επενδύσεων ένα ποσό οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, αφού πίσω από τον εντολέα του Μάρτι βρίσκεται ένα ισχυρό («το δεύτερο μεγαλύτερο», όπως αναφέρεται) καρτέλ ναρκωτικών.
Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Οι ντόπιοι μπορεί να είναι «χωριάτες», είναι όμως υποψιασμένοι και έχουν τις εμπειρίες τους και τον τρόπο τους απέναντι σε «γενναιόδωρους» επενδυτές που εμφανίζονται από το πουθενά. Ταυτόχρονα, το FBI με το πρόσωπο ενός πράκτορα που έχει έντονα ψυχολογικά προβλήματα, διερευνά το θάνατο του συνεταίρου του Μάρτι.
Όμως ο Μάρτι ως ψυχρός αναλυτής, έχει έναν τρόπο να αποφεύγει τις κακοτοπιές χάρη στην ψυχραιμία του και τον συγκροτημένο και συγκρατημένο λόγο του (και ο Τζέισον Μπέιτμαν που τον υποδύεται είναι κα-τα-πλη-κτι-κός), ενώ η Σαρλότ (επίσης εξαιρετική η Λόρα Λίνεϊ) που αρχικά με τη συμπεριφορά της στέκεται εμπόδιο στον Μάρτι, στη συνέχεια εξελίσσεται σε αντάξια παρτενέρ του. Η σχέση τους, βέβαια, δεν είναι και η αρμονικότερη εάν ληφθεί υπόψη ότι είχε εραστή το συνεταίρο του Μάρτι, τον οποίο σκότωσε το καρτέλ που λέγαμε.
Τα δυο παιδιά τους (τα υποδύονται η Σοφία Χούμπλιτζ και ο Σκάιλαρντ Γκέρτνερ), έχουν και το δικό τους μερίδιο στην υπόθεση, αφού ποτέ δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το Σικάγο, για μια περιοχή που ζωντανεύει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τη στάση τους, τα εφηβικά σκαμπανεβάσματά τους, θα συμβάλλουν σημαντικά στις ανατροπές της ιστορίας, που είναι πολλές, ενώ εξαιρετική είναι η συμμετοχή της Τζούλια Γκάρνερ στο ρόλο της Ρουθ –ίσως ο πιο «σκληρός» χαρακτήρας της σειράς, για την ηλικία που υποδύεται. Η Ρουθ, είναι μια ντόπια «λολίτα», έξυπνη, πανούργα και αδίστακτη που φροντίζει τον εαυτό της πρώτα και ύστερα τα αδέρφια της.
Το σενάριο είναι άψογο χωρίς κενά και η αφήγηση είναι γραμμική και πυκνή. Υπάρχει ένταση και διαρκές ενδιαφέρον και χαρακτήρες κάθε είδους, ενώ οι ερμηνείες είναι καθηλωτικές με προεξάρχουσες αυτές των Μπέιτμαν και Λίνεϊ.