4/9/18

Νόμος περί τέκνων – Children’ s Act

Με ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από την Έμα Τόμσον και ένα πυκνό σε συναισθήματα σενάριο του ίδιου του συγγραφέα (η ταινία βασίζεται στην ομότιτλη νουβέλα του Ίαν Μακ Γιούαν), ο Ρίτσαρντ Έιρ, έχει γυρίσει μια ταινία που διαπραγματεύεται τη σύγκρουση επιστήμης και θρησκευτικών δογμάτων, αλλά και τη σύγκρουση της πίστης με τον ορθολογισμό των δικαστηρίων,
δεδομένου ότι η απόδοση δικαιοσύνης δεν βασίζεται στο συναίσθημα, αλλά σε πραγματικά γεγονότα και κανόνες. Πράγμα που ο σκηνοθέτης το «περνάει» στο θεατή με αξιοπρέπεια χωρίς να θίγει οποιαδήποτε «πιστεύω».
Εννοείται, ότι είναι απόλαυση να βλέπει κανείς την Έμα Τόμσον, φυσική και χωρίς περιττά μακιγιάζ, να παίζει όχι μόνον αποδίδοντας τους διαλόγους, αλλά και με τις εκφράσεις της, την κίνηση των ματιών, των χειλιών της και γενικά με όλη τη «γλώσσα του σώματος» και να αποδίδει «αποκαλύπτοντάς» μας κάθε πτυχή της σκέψης της, αλλά και τις εσωτερικές της συγκρούσεις.
Ο Νόμος Περί Τέκνων (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη) είναι μια από τις ταινίες που αξίζει να δει κάποιος ή τουλάχιστον να διαβάσει το βιβλίο, το οποίο ο τηρείται όσο γίνεται πιο πιστά, μιας και οι περιγραφές συναισθημάτων δεν είναι και το ευκολότερο των πραγμάτων για μια ταινία.
INFO
Προβάλλεται από 30/8/18
Είδος: Κοινωνική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Έιρ
Παίζουν: Έμα Τόμσον, Στάνλεϊ Τούτσι, Μπεν Τσάπλιν, Τζέισον Γουάτκινς, Φιον Γουάιτχεντ
Σύνοψη: Η Φιόνα ζει στο Λονδίνο και είναι μια διακεκριμένη δικαστής που προεδρεύει με ήθος, σοφία και συμπόνια σε περίπλοκες υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Ο υπέρογκος φόρτος εργασίας, της έχει στοιχήσει στην προσωπική της αφού ο  γάμος της με τον Αμερικάνο καθηγητή Τζακ βρίσκεται σε αδιέξοδο. Σε αυτή την κρίσιμη  στιγμή σε προσωπικό επίπεδο η Φιόνα καλείται να αποφασίσει για μία πολύ επείγουσα υπόθεση, αυτή του Άνταμ ενός νεαρού που αρνείται την μετάγγιση αίματος που θα του σώσει την ζωή. Ο Άνταμ σε 3 μήνες θα γιορτάσει τα 18α γενέθλια του αλλά νομικά για την ώρα, είναι ένα παιδί. Θα πρέπει η Φιόνα να τον αναγκάσει να ζήσει; Η δικαστής επισκέπτεται τον  Άνταμ στο νοσοκομείο και η συνάντηση τους έχει μεγάλη συναισθηματική επίδραση και στους δύο, ξυπνώντας νέα δυνατά συναισθήματα στον νεαρό άνδρα και παλιά γνώριμα αλλά ξεχασμένα συναισθήματα στην Φιόνα.
Διανομή: Spentzos Films