20/9/18

Υπεράνω πάσης υποψίας – The catcher was a spy

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, Γερμανού Φυσικού, με σπουδαία συμβολή στη θεμελίωση της Κβαντομηχανικής (για την οποία και τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής), για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε ανακαλύψει και κατασκεύαζε την ατομική βόμβα για τους Ναζί και τον οποίο οι Αμερικανοί ήθελαν νεκρό.

Η ταινία, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο στρατολογήθηκε ένας εσωστρεφής, μυστικοπαθής και μορφωμένος παίκτης baseball από τον OSS και εκπαιδεύτηκε να δολοφονήσει τον Γερμανό Φυσικό και από σκηνοθετική άποψη είναι μια σφιχτοδεμένη περιπέτεια, παραδοσιακά κατασκοπευτική, σκοτεινή σε στυλ film noir, την οποία θα μπορούσα να συγκρίνω μόνο με τη σύγχρονη «Γέφυρα των κατασκόπων» του Σπίλμπεργκ, που ήταν εξαιρετική.
Το φιλμ, εκτός από το γεγονός ότι διαθέτει πλειάδα καλών ηθοποιών σε χαρακτηριστικούς ρόλους και καλές ερμηνείες, με επικεφαλής τον Πολ Ραντ στο ρόλο του Μο Μπεργκ, που είναι εξαιρετικός ως «σιωπηλός και μυστηριώδης» κατάσκοπος και ως άνθρωπος των γρήγορων αποφάσεων μιας και ήταν παίκτης του Baseball σε θέση Catcher. Έχει αυθεντική ατμόσφαιρα, ντεκόρ και κοστούμια, πολύ καλή -με σέπια αποχρώσεις- φωτογραφία και κατορθώνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, με την προϋπόθεση ότι δεν γνωρίζει την ιστορία του Φυσικού Βέρνερ Χάιζενμπεργκ. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 20/9/18
Είδος: Βιογραφική / Πολεμική / Κατασκοπία / Φιλμ νουάρ
Σκηνοθεσία: Μπεν Λιούιν 
Παίζουν: Πολ Ρουντ, Μαρκ Στρονγκ, Σιένα Μίλερ, Τζεφ Ντάνιελς, Γκάι Πιρς, Πολ Τζιαμάτι, Τομ Γουίλκινσον, Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Χιρογιούκι Σανάντα, Σία Γουίγκαμ   
Σύνοψη: Στα μέσα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ο πρωτοκλασάτος αθλητής του Baseball Μό Μπεργκ στρατολογείται από το OSS (Γραφείο των Υπηρεσιών Ασφαλείας και μεταγενέστερη CIA). O Μπεργκ δεν είναι ένας συνηθισμένος αθλητής, μορφωμένος, μιλάει εννέα γλώσσες και είναι συχνά καλεσμένος σε ένα δημοφιλές παιχνίδι γνώσεων της τηλεόρασης. Παρά την αναγνωρισιμότητα του ο Μπεργκ είναι ένας αινιγματικός άνδρας με ταλέντο στο να κρατάει μυστικά. Ο νεοσύλλεκτος κατάσκοπος σύντομα εκπαιδεύεται και ρίχνεται στο πεδίο της δράσης με σκοπό να εμποδίσει τον Γερμανό επιστήμονα  Βέρνερ Χάιζενμπεργκ να φτιάξει μια ατομική βόμβα για τους Ναζί.
Διανομή: Spentzos Film