20/9/18

Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει

Στη νέα του ταινία -με τίτλο βγαλμένο από τους στίχους του «Ήτανε λέει» του Άκη Πάνου- ο Γιώργος Πανουσόπουλος («Ταξίδι του Μέλιτος», «Οι Απέναντι», «Μανία», «Μ’ αγαπάς;», «Ελεύθερη Κατάδυση», «Μια Μέρα τη Νύχτα», «Τεστοστερόνη») εξερευνά έναν ιδεατό τόπο και ένα άλλο τρόπο ζωής, δημιουργώντας μια Νέα Ουτοπία,
μια χώρα ανεμελιάς και ελευθερίας, όπου όλοι οι χαρακτήρες της ιστορίας ξεδιπλώνονται, φιλοσοφούν, γλεντάνε και ερωτεύονται την ίδια τη ζωή με πρωτόγνωρο πάθος.
Γυρισμένη στα θολά από τη ζέστη τοπία της Ικαρίας, η ταινία έχει ένα θέμα που θα μπορούσε να είναι λυτρωτικό για το σύγχρονο θεατή της ελληνικής κρίσης, αλλά δεν τα καταφέρνει. Παρόλο που φέρνει προς την κωμωδία δεν χαρίζει γέλιο, αλλά ούτε και κλαυσίγελο και το μόνο που απομένει είναι το αναπόφευκτο φινάλε. Αυτό που τελικά δεν μπορεί να αποφύγει καμία κοινωνία στο σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης και της αλληλεπίδρασης, όπου οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτόνομα, όσο συνεργατικές, αλληλέγγυες και παραγωγικές και να είναι. Η σκηνή με την ηρωίδα που τηλεφωνεί στη μητέρα της με το κινητό («από το μοναδικό σημείο του νησιού, που έχει σήμα από… το διπλανό νησί», όπως της εξηγεί) είναι χαρακτηριστική. Επίσης, οι εξηγήσεις που δίνονται για το ηλεκτρικό ρεύμα στο… απομονωμένο νησί και για την ανυπαρξία τράπεζας κρίνονται ασαφείς και φυσικά ουτοπικές. 
Με το να προσαρμοστούν στη ζωή του νησιού και συγχωνευτούν οι επισκέπτες με τους ντόπιους, δεν δίνεται απάντηση για την ύπαρξη αυτής της Ουτοπίας, ενώ και η αλληγορική διάθεση του σκηνοθέτη οδηγεί σε ένα προβλέψιμο φινάλε που αφήνει ερωτηματικά μόνον για το tableaux vivant των αγωνιστών με τις εθνικές φορεσιές και τα καριοφίλια απέναντι στον (να το πω;) αναπόφευκτα επερχόμενο καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση. Ενδιαφέρουσα κατάσταση… (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 20/9/18
Είδος: Κωμωδία 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος
Ηθοποιοί: Σερζ Ρεκέ Μπαρβίλ, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Φωτεινή Τσακίρη, Μπάμπης Χατζηδάκης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Θάνος Πρίτσας, Σταύρος Μερμήγκης, Γιάννης Χατζηγιάννης
Σύνοψη: Τι μαγικό συμβαίνει σε ένα αχαρτογράφητο νησάκι κάπου στο Αιγαίο;  Δύο ανυποψίαστοι ξενομερίτες, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής (Serge Requet-Barville) και μία νεαρή οικονομολόγος (Μαργαρίτα  Πανουσοπούλου), φτάνουν με καΐκι στο ειδυλλιακό Αρμενάκι και έρχονται σε επαφή με τον αλλόκοτο τρόπο ζωής και τις ανατρεπτικές ηθικές αξίες των κατοίκων του. Τα λεφτά είναι ντεμοντέ και όχι μόνο… no banks, nο streets, no cars, no rooms to let. Εκεί θα γνωριστούν με τον αλλοπρόσαλλο δάσκαλο (Μπάμπης Χατζηδάκης) και την πληθωρική  χήρα του νησιού (Φωτεινή Τσακίρη), θα παραδοθούν στη δίνη του έρωτα και στον σαγηνευτικό αυτόν τόπο, που μπορεί να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων για πάντα.
Διανομή: Feelgood