9/8/18

Το εξπρές των ζωντανών νεκρών - Train to Busan

Το concept με τα ζόμπι δεν είναι και καινούργιο, από την εποχή του Ρομέρο έχουμε δει κι αν έχουμε δει ζόμπι. Χρειάζεται όμως κάθε φορά και μια διαφορετική ιδέα για να επιβιώσει ή για να ανανεωθεί όπως συμβαίνει με τούτο το κορεάτικο, διότι οι κορεάτες έχουν δημιουργήσει και  κάτι διαφορετικό στην ιστορία του τρόμου, κάτι πιο ωμό και πιο αιματοβαμμένο.
Κινηματογραφημένη με συνέπεια, η ταινία (που σημειωτέον είναι το πρώτο θρίλερ με ζόμπι στην ιστορία του κορεάτικου κινηματογράφου και η πρώτη του σκηνοθέτη που μέχρι τώρα γύριζε κινούμενα σχέδια) αξιοποιεί όλα τα κλισέ του είδους και χτίζει με νεύρο μια ατμόσφαιρα κλειστοφοβική και με κλιμακούμενη αγωνία, για αυτούς τους λίγους εναπομείναντες αμόλυντους πρωταγωνιστές, αλλά και το θεατή τον οποίο καθηλώνει.
Προσωπικά, είχα να δω παρόμοια εποχούμενη δράση, από την εποχή του «Τρένου της μεγάλης φυγής» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι (1985), ενώ τέτοιο θέαμα και τέτοια ένταση σ’ αυτό το είδος τρόμου, με τις χαρακτηριστικές ορδές ζωντανών νεκρών να απειλούν όποιον βρίσκεται στο διάβα τους, από την εποχή του «Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ» του Μαρκ Φόρστερ (2013). Όλα τ’ άλλα, προστίθενται για να χαρίσουν κάποια διαφορετικότητα. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 9/8/18
Είδος: Θρίλερ / Τρόμου 
Σκηνοθεσία: Σανγκ-Χο Γιεόν
Παίζουν: Γιου Γκονγκ, Γιου-Μι Γιουνγκ, Ντονγκ-Σεοκ Μα, Σου-Αν Κιμ, Έουι-Σουνγκ Κιμ, Γου-Σικ Τσόι, Σοχί
Σύνοψη: Στη Νότια Κορέα ξεσπά ένας ιός που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε ζόμπι και στη Σεούλ οι επιβάτες ενός τρένου με προορισμό το Μπουσάν προσπαθούν να σωθούν. Ζόμπι σε ρυθμούς υπερταχείας.
Διανομή: Feelgood